TOP 09 chce jednu úroveň maturit

Praha - TOP 09 chce zafixovat současnou podobu maturit jen na jeden rok místo navrhovaných dvou. Poté chtějí jednu úroveň maturit a tři povinné předměty, studenti by také měli skládat státní maturitu jen prostřednictvím didaktického testu. Oznámila to předsedkyně školského výboru Anna Putnová (TOP 09). Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) se ale strany neustálým propíráním státních maturit chtějí jen zviditelnit. Návrh poslankyň Věcí veřejných a KSČM, který chce udržet jednotné maturity beze změn po dva roky, má dnes projednávat sněmovna.

„Podaný návrh by bez jakéhokoli zhodnocení letošních maturit znemožnil zkvalitňování státní maturity a zakonzervoval současnou podobu na dva roky,“ uvedla Putnová. Dvě úrovně obtížnosti zkoušek, ze kterých si mohou studenti vybrat, jsou prý nelogické a nepovedou ke zvýšení kvality středních škol. „Ústní část zkoušky se navíc ukázala být i přes zavedení pravidel ne zcela objektivní, proto je třeba se zaměřit především na formu didaktického testu,“ myslí si Putnová. Stejně se před časem vyjádřil i ředitel soukromého pražského gymnázia PORG Václav Klaus, jehož škola dopadla při maturitách nejlépe.

Podobný názor má také opoziční ČSSD. Senátor a stínový ministr ČSSD Marcel Chládek nedávno prohlásil, že chce s učiteli, studenty i odbornými experty diskutovat o tom, že by společnou část státní maturity tvořil pouze test ověřující základy znalostí českého jazyka, cizího jazyka a matematiky. Školy by pak měly připravit profilovou část maturity, a to písemné i ústní zkoušky.

Josef Dobeš:

„Odmítám přihlížet tomu, jak si maturitní zkoušku jednotlivé politické strany a hnutí půjčují pro zviditelňování své činnosti.“

Dobeš chce zavedení změn až po dvou letech podle svých slov proto, že žáci, školy a učitelé potřebují stabilitu. „Zároveň za tu dobu získáme zkušenosti z elektronického testování žáků základních škol, které budeme moci po vypršení platnosti aktuálních smluv uplatnit i v maturitních ročnících,“ dodal. Původně měl napřesrok k češtině přibýt povinně ještě cizí jazyk, jako třetí předmět by měli studenti na výběr mezi matematikou, společenskovědním základem a informatikou. Podle úředníklů by ale taková změna přinesla více byrokracie.

Státní maturity se připravovaly 14 let, přišly celkem na 680 milionů korun. V rámci zvýšení transparentnosti chce TOP 09 zveřejnit veškeré smlouvy s dodavateli a po skončení testování okamžitě zveřejnit testové otázky na internetu.