Předsedkyně NS jednala s prezidentem o Kučerově nástupci

Praha - Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová se dnes sešla s prezidentem Václavem Klausem kvůli výběru nového místopředsedy NS. Shodli se, že musí jít o odborníka s morální integritou. Klaus, který by měl kandidáta vybrat a jmenovat z řad soudců Nejvyššího soudu, prý na dnešním setkání nezmínil jméno případného vlastního favorita. Brožová dnes novinářům řekla, že prezidentovi nabídla čtyři možná jména, k dalšímu jednání o novém soudním místopředsedovi by se měli sejít ještě tento měsíc. Současný místopředseda Pavel Kučera odchází na konci roku do důchodu.

Brožová dnes prezidentovi navrhla čtyři konkrétní jména. Novinářům prozradila pouze, že nejde jen o stávající soudce NS. Klaus by měl kandidáta vybrat z řad soudců Nejvyššího soudu. V případě výběru člověka mimo zdi Nejvyššího soudu by se dotyčný musel nejprve stát soudcem NS. S přidělením soudce ale musí souhlasit Brožová. „Budeme s panem prezidentem dál v kontaktu a určitě k nějakému dalšímu jednání dojde. Do konce roku,“ prohlásila předsedkyně.

Situaci kolem odcházejícího místopředsedy Kučery prý dnes s Klausem neřešila. „To už je skutečně uzavřená záležitost,“ poznamenala Brožová. Kučera jde do důchodu na konci prosince, protože mu bude 70 let. Nedávno sám rezignoval na funkci soudce, a vyhnul se tak dočasnému zproštění funkce kvůli nepříznivému vývoji kárného řízení souvisejícího s kauzou senátora Jiřího Čunka. Podle Brožové Kučera svou rezignací zabránil tomu, aby byl dán průchod spravedlnosti.

S Klausem dnes předsedkyně NS probírala i další témata. Hovořili například o soudcovské samosprávě i o dobrovolných sdruženích soudců, obecně o roli soudců a roli akademické půdy. Obě sféry by „měly fungovat ve vzájemné interakci a doplňovat se, což je moment, který v tuto chvíli postrádáme,“ uvedla Brožová.

Vztahy Klause a Brožové byly v minulých letech napjaté. Klaus se společně s někdejším ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem pokusil Brožovou odvolat z funkce. Brožové se však zastal Ústavní soud. Nevyšel ani pokus ustanovit druhým místopředsedou Nejvyššího soudu Jaroslava Bureše. Brožová s jeho jmenováním nesouhlasila a také v tomto případě jí vyhověl Ústavní soud.

Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, jeden z účastníků sporu o justiční mafii.
Zdroj: ČT24