Ostravští úředníci se hájí - v případě pobodání tří dětí jsme nic nezanedbali

Ostrava – Nedávný případ tří pobodaných chlapců v Ostravě vzbuzuje spekulace, zda sociální pracovníci nepochybili při dohledu nad obviněným 16letým raperem Nifestem. Kázeňské problémy měl totiž již dříve, vždy šlo ale jen o přestupky. Škola i sociální pracovnice jsou přesvědčeny, že nic nezanedbaly. Nikdo podle nich nemohl tušit, že zaútočí s nožem v ruce. Jeden z pobodaných chlapců je už doma, další dva ale zůstávají v nemocnici. Psychologové také upozorňují na možné psychické následky.

Podle sociálních pracovnic měl prý obviněný mladík problémy odmala. Jeho matka je ve vězení, vyrůstal tedy s prarodiči. „Domnívám se, že takový případ má genetický podklad, to znamená, jak se člověk narodil, pak jsou tam sociální vlivy a tzv. sociální dědičnost,“ vysvětluje klinická psycholožka a soudní znalkyně Ludmila Mrkvicová. Podle sociální pracovnice Lenky Pavlíčkové z obvodu Ostrava-Jih úředníci pravidelně spolupracovali s rodinou, se školou, se střediskem výchovné péče, soudem i policií. K nejproblémovějším prý ale mladík rozhodně nepatřil. Dosud nebyl souzen a na svém kontě má jen několik přestupků.

„Pokud se lidé domnívají, že této události šlo předejít, je to hluboká nepravda,“ odmítá vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany dětí v Ostravě Kamila Návratová možné spekulace o tom, že se tragédii dalo zabránit. „Všechny kroky byly náležité, včetně spolupráce s diagnostickým ústavem Ostrava, kde byl chlapec v péči etopeda,“ dodává Návratová. Jak se k obvinění staví samotný útočník, není zatím jasné. Podle otce jedné z obětí ale útočník jeho syna znal - než ho odvezli do nemocnice, prý dokonce řekl jeho přezdívku Nifest. „Tam bylo tolik svědků, nebylo pochyb, o koho se jedná, kdo útočil,“ uvedl. Obhájce obviněného rapera Antonín Černý se k celé události nechce vyjadřovat, vyšetřování je podle něj teprve na začátku.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

16letý mladík měl podle policie o víkendu v ostravské čtvrti Zábřeh pobodat tři chlapce ve věku 9, 13 a 14 let. Soud ho poslal do vazby, aby neovlivňoval svědky. Mladík je obviněn z pokusu o vraždu, vzhledem k jeho věku mu hrozí deset let vězení. Na útoku se měl podílet i druhý mladík, toho sice policie propustila, ale stále ho prověřuje. Oba útočníci prezentovali na internetu své názory na svět prostřednictvím hudebních videí. V rapových textech, v nichž často používali vulgarismy, řešili především mezilidské vztahy.