John vysvětloval Klausovi svou pifku na policejního prezidenta

Praha - Ministr vnitra Radek John (VV) trvá na odchodu policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Prezidentovi Václavu Klausovi během zhruba třičtvrtěhodinové schůzky předložil kauzy, kvůli nimž by měl podle ministrova názoru Martinů odstoupit. Premiér Petr Nečas (ODS) se chystá sejít s policejním prezidentem v pondělí, oznámil novinářům John po schůzce s Klausem. Budoucnost Martinů se bude podle Johna odvíjet i od premiérova stanoviska.

Ministr vnitra o schůzku s Klausem požádal sám, prezidenta prý chtěl seznámit s řadou konkrétních bodů, které jej vedly k výzvě k rezignaci policejního prezidenta. Ty už ale podle ministra nepatří do médií. Celkem prý John vyjmenoval 19 takových důvodů, Klause informoval o desítkách konkrétních kauz, které podle něj vyžadují změnu ve vedení policie. Prezident si během schůzky některé jeho argumenty i zapisoval, John proto věří, že chápe jeho pozici.

Ministr vnitra Radek John:

„Po přijetí (protikorupční) strategie prvního ledna nastupuje nový nejvyšší státní zástupce, a já mám pocit, že by byl velmi dobrý signál, kdyby nastoupil i nový policejní prezident.“

Ministr vnitra a předseda VV připomenul, že výměna policejního prezidenta byla už v létě tématem jednání koalice. Nejde tedy podle něj o nic nového. Vzhledem k tomu, že všechny vládní strany měly v programu boj s korupcí a 10. prosince by se vláda měla zabývat protikorupční strategií, byl by podle Johna dobrý signál, kdyby přišel nový policejní prezident. „Hlavním problémem ale bude nástupce,“ poznamenal John. Dodal, že nechce, aby kvůli tomu vznikl v koalici konflikt.

Martinů by se podle Johna mohl uplatnit i jinde než v čele policie. Byl by podle něho například výborným ředitelem unijní policejní organizace Europol, nebo by mohl působit v diplomatických službách. John novinářům řekl, že s Klausem nehovořil pouze o policejním prezidentovi, řešili prý obecně personální situaci v policejním sboru a zabývali se také tím, jak početnou policii Česko potřebuje.

Vydáno pod