Severní Morava se dál dusí smogem

Ostrava - Ovzduší v Moravskoslezském kraji se během noci na sobotu výrazně zhoršilo. Kvůli smogové situaci rozšířili meteorologové signál regulace i pro Třinecko, od pátečního večera už platí pro Ostravsko a Karvinsko. Znečišťovatelé ovzduší v regionu tak musejí dodržovat své regulační řády. Vlivem počasí překročily průměrné denní koncentrace polétavého prachu už čtyřnásobně denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Situace se dnes zřejmě nebude zlepšovat. Signál regulace platí kvůli zhoršenému ovzduší i na severu Čech, meteorologové také upozornili na výskyt smogu ve Středočeském kraji.

K 6:00 bylo nejhorší ovzduší na Karvinsku, kde byl denní limit polétavého prachu (PM10) překročen čtyřnásobně na dvou místech. V Karviné zaznamenaly měřicí stanice 218 mikrogramů na metr krychlový, v Českém Těšíně 203 mikrogramů. Havířov s 183 mikrogramy a Bohumín s 180 mikrogramy se k čtyřnásobku denního limitu blíží.

Během noci se výrazně zhoršilo ovzduší také na Třinecku, kde meteorologové vyhlásili signál regulace v 3:15. I tam musejí znečišťovatelé dodržovat regulační řády s konkrétními ekologickými opatřeními, která by měla množství škodlivin vypouštěných do ovzduší snížit. K 6:00 byla průměrná denní koncentrace prašného aerosolu v Třinci 168 mikrogramů na metr krychlový.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Brzy ráno byl denní limit PM10 překročen dvojnásobně na deseti měřicích stanicích z 11, které jsou do signálu regulace zahrnuty. Pod hranicí 100 mikrogramů na metr krychlový se k 6:00 držela pouze Studénka na Novojičínsku. Takzvaný signál regulace platí pro celou ostravsko-karvinskou aglomeraci a Třinecko až do odvolání, uvádějí meteorologové.

Kvůli slabému větru a inverznímu počasí se situace během dne pravděpodobně nezlepší.

Mapa znečištění ovzduší na stránkách ČHMÚ.

Ovzduší na severu Čech se trochu zlepšilo

Stav ovzduší na severu Čech se během noci z pátku na sobotu mírně zlepšil, ale stav regulace platí dál. Meteorologové předpokládají, že vyhlášený stav regulace bude platit až do neděle, protože teplotní inverze ještě zesílila a lidé kvůli tomu začali ještě víc topit. Stav regulace byl v kraji vyhlášen poprvé od roku 2009, kdy za něj zodpovídá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Odvolání stavu regulace se zatím nečeká. „Čtyřiadvacetihodinové koncentrace jsou pořád velmi výrazně nad limity a zlepšení čekáme až v neděli,“ řekl Pavel Tomšů z ústecké pobočky ČHMÚ.

Nejhorší situace dál panuje v Lomu u Mostu, kde už překročila koncentrace polétavého prachu PM10 hodnotu 400 mikrogramů na metr krychlový; denní limit je přitom osmkrát nižší a stav regulace se vyhlašuje už při jeho trojnásobném překročení, tedy při 150 mikrogramech. Jen o něco méně jsou překročené limity i na měřicích stanicích v Teplicích, Ústí nad Labem a Litoměřicích.

Velmi těsně pod limitem se drží i hodnoty znečištění v České Lípě, vyhlášení regulace tam už zřejmě nehrozí. Naopak v Ústeckém kraji začaly hodnoty po nočním poklesu opět růst.

V oblastech, kde množství polétavého prachu překročilo čtyřnásobek a trojnásobek denního limitu, by lidé s dýchacími potížemi a srdečním onemocněním, senioři a malé děti vůbec neměli chodit ven. Zdraví lidé by se při pobytu venku měli vyvarovat fyzické zátěže. Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v zemi. Lidé jsou tam vystaveni zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví.

Zhoršené rozptylové podmínky na Ostravsku
Zdroj: ČT24