Ředitelství silnic navzdory slibům povolilo další billboardy

Praha – Dálnice lemované mnoha billboardy by se podle plánů Ředitelství silnic a dálnic měly stát minulostí. Ředitelství již delší dobu tvrdí, že hodlá velkoplošnou inzerci v blízkosti dálnic vymýtit, a proto neprodlužuje firmám smlouvy. Podle informací ČT však před několika měsíci uzavřelo nové smlouvy na osm let. Firma News Outdoor tak získala 80 míst u dálnic a silnic. Lukrativní prostor má navíc vyhrazený do roku 2019. Ministerstvo dopravy o tom prý nic nevědělo a nové smlouvy chce prošetřit.

Současný šéf resortu dopravy i jeho dva předchůdci prosazovali podobnou vizi - české dálnice a rychlostní silnice by se příště měly zbavit vysokého množství reklamních poutačů. „Touto tendencí se ministerstvo dopravy řídí už od roku 2001,“ uvedl mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský. Po téměř deseti letech se ředitelství silnic a dálnic rozhodlo billboardy spočítat a dospělo k číslu přes 2000. Většina jich má podle oficiálních prohlášení zmizet, avšak na jaře podepsalo ŘSD hned tři smlouvy s firmou News Outdoor.

Současní zástupci svalují vinu na bývalé vedení. „My občané jsme klienti, upřímně řečeno, nás tohle vůbec nezajímá. Nové vedení, staré vedení, to bychom se takhle mohli nechat vodit za nos donekonečna,“ reagoval ředitel sdružení Acta non Verba Vojtěch Razima. Zatímco na většině míst mají billboardy mizet, u dálnice D5 a D8 bude skoro stovka reklamních poutačů dalších osm let. „Byl by to krok proti záměru ministerstva dopravy. V tuto chvíli se samozřejmě můžeme ptát ŘSD, proč k tomu prodloužení došlo,“ dodal mluvčí ministerstva.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Hlavním důvodem likvidování billboardů je bezpečnost. Podle ministerstva dopravy navíc nejsou příliš výnosné. Stát z nich sice získá desítky milionů ročně, firmy na nich však vydělají řádově stovky milionů. „Na tento případ budu jednoznačně dohlížet,“ slibuje ministr dopravy Vít Bárta. První vlna odstraňování billboardů z blízkosti českých silnic a dálnic má začít v novém roce. V prvním čtvrtletí by jich mělo zmizet více než 400.