Pasažéři ve vlacích jsou stále agresivnější

Praha – Průměrně každý pátý den je v některém z českých vlaků napaden průvodčí. Statisticky jde o až dvojnásobný nárůst násilností oproti počtu případů z předchozích let. Česká dráhy kvůli narůstající agresi pasažérů už dříve avizovaly, že si najmou agenturu, která by dohlédla na bezpečí pracovníků drah i cestujících. Problém chtěly dráhy vyřešit systémově, jedním velkým tendrem na jednu agenturu, ale ani po téměř roce příprav výběrové řízení vypsat nedokázaly.

Statistiky potvrzují, že napadání průvodčích ve vlacích je stále častější. Zatímco v roce 2007 zaznamenaly České dráhy vůči svým zaměstnancům sedmnáct násilností ročně, v roce 2008 to bylo třicet šest útoků (což je ale jen o jeden méně než za rok 2006). V roce 2010 se ještě neuzavřený počet střetů mezi pasažérem a průvodčím vyšplhal na číslo šedesát jedna.

K nejbrutálnějším případům v letošním roce patřilo například napadení průvodčí z Českobudějovicka. Nečekanou ránu pěstí dostala od těhotné ženy, která cestovala na podlaze vlaku se skupinou problémových pasažérů bez jízdenky. Průvodčí po zásahu ztratila prostorové vidění, navíc je z události stále v šoku. „Benešovští kriminalisté případ prošetřují jako těžké ublížení na zdraví, za což pachateli hrozí trest odnětí svobody na tři roky až deset let,“ doplnila mluvčí Policie ČR v Benešově Diana Škvorová.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského jsou agresory napadení nejčastěji cestující bez jízdenky, navíc mnohdy pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. Rizikové, zvláště noční vlaky přitom stále ještě doprovází policie, přestože její celorepublikový železniční odbor už neexistuje. Dráhy navíc zkouší nárazově v problémových lokalitách najímat bezpečnostní agentury. Aktuálně mají jednotlivě najímané ostrahy na zhruba 80 nádražích, celková koncepce proti násilí ze strany pasažérů ale chybí.