Služebním autem na chatu? Zapoměňte

Praha – Zajet si na poštu, odvézt milenku domů nebo vyřídit pochůzky po bankách – mimopracovní aktivity v pracovní době stály v poslední době místo stovky Čechů. Měli tu smůlu, že jim jejich zaměstnavatel do auta nainstaloval sledovací zařízení. Několikaletý průzkum soukromé společnosti, která se touto službou zabývá, ukazuje, že zaměstnanci firemní vozy až v pětině případů používají k soukromým účelům nebo si účtují pohonné hmoty, které vůbec neprojezdili.

Firmy, které si sledovací zařízení pořídily, ušetřily na benzinu nebo naftě až 16 tisíc korun na auto ročně. „Ty, které nevyužívaly tento systém, měly o pětinu vyšší spotřebu,“ potvrdil Tomáš Zdechovský, zástupce společnosti instalující sledovací zařízení.

Až pětina jízd tedy neměla s pracovní náplní nic společného. „Zjistili jsme, že dochází ke zneužívání firemních vozidel, pracovníci si v pracovní době vyřizovali soukromé záležitosti. S těmito zaměstnanci jsme ukončili pracovní poměr,“ nedá na sledovací zařízení dopustit například Karel Zukal, jednatel jedné olomoucké stavební společnosti.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Sledovací zařízení do služebních aut si nejčastěji pořizují právě firmy ve stavebnictví. V době krize se k nim ale přidaly i lékařské a drogistické společnosti. A to nejen kvůli sledování zaměstnanců, malý čip v autě usnadňuje i administrativu. „Přineslo to opravdu usnadnění při tvorbě knihy jízd. Věci, které se předtím dělaly půl dne, jsou teď hotové za deset minut,“ pochvaluje si Jan Libus, generální ředitel z už zmíněné stavební společnosti.

Systém je navíc i pastí na zloděje. Pokud si zařízení nevšimnou, kradené auto je velmi snadné najít. Ze všech těchto důvodů investuje do sledovacích zařízení stále více firem, a to včetně státních, mají je i některá ministerstva. Pořízení přijde na několik tisíc korun, provoz měsíčně na několik stovek.