Na silnicích pozor na sníh a ledovku

Praha – Teploty, které o víkendu dosahovaly až k minus dvaceti, se v pondělí ráno pohybovaly mezi minus pěti a nulou. Sníh proto na některých místech začal částečně roztávat a zase mrznout. Přes noc místy přibylo až deset centimetrů nového sněhu. Všechny hlavní silnice v zemi jsou sjízdné, ale jen se zvýšenou opatrností, až do zítřejší půlnoci platí také výstraha před ledovkou. Silnici první třídy u Hrádku nad Nisou lemovaly ráno uvízlé kamiony. Na místních komunikacích je situace horší, obvykle je pokrývá rozbředlý sníh a tvoří se sněhové jazyky a závěje. Na Trutnovsku kvůli tomu hasiči vyprošťovali i uvízlý linkový autobus. Problémy jsou také na železnici. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde, mimořádnosti na železnici naleznete zde.

Kvůli tajícímu a opět mrznoucímu sněhu platí ve většině regionů varování před náledím. Hrozí také ledovka – má pršet, srážky ale na zemi namrznou. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očekává, že led bude pokrývat cesty a chodníky od dnešního poledne a po celé úterý.

Přes den bude sněžit nebo pršet, déšť ale na zemi namrzne. Nejvíce srážek se očekává v Čechách od jihozápadu. Teploty se budou pohybovat mezi -2 a +2 stupni Celsia.

Dopravu komplikuje husté sněžení

Poměrně hustě a trvale sněží v Karlovarském kraji. Silnice se zatím daří udržovat a dosud působí i sůl, díky které sníh z jejich povrchu odtává. Podobná situace je i na Šumpersku. Zejména na regionálních silnicích tam leží rozbředlý sníh či ujetá sněhová vrstva. Jízdu se zvýšenou opatrností silničáři doporučují motoristům i na dalších vozovkách v Olomouckém kraji.

Ráno varovali silničáři před ledovkou na dálnici D1, která byla kluzká obousměrně mezi 106. a 112. kilometrem. Největší hrozbou plynulého a bezpečného provozu na silnicích byly i dnes kamiony. Už se sice podařilo uvolnit tah I/13 na Liberecku, který byl zablokován po většinu dopoledne, uvízlých kamionů ale přibývá. Kvůli jednomu z nich byla uzavřena i silnice II/483 u Mořkova na Novojičínsku.

Na Strakonicku a Písecku od rána sněží, silnice tam odpoledne pokryla ledovka. Cestáři mají problémy s rozbitou technikou, posyp silnic tam vázne, havarovalo několik aut. Potíže mají řidiči na silnicích Kbelnice - Dobev a Štěkeň - Helfenburg.

Houstnoucí sněžení, které značně omezuje dohlednost, komplikuje sjízdnost silnic v Plzeňském kraji. Na vozovkách je vrstva rozježděného sněhu. Nový, převážně mokrý, stále připadává. Silničáři břečku průběžně stahují. Na některých místech, zejména ve vyšších polohách Šumavy, hrozí při poklesu teplot namrzání silnic, informují silničáři.

Tvoří se i sněhové jazyky, problémy jsou také na železnici

Ve většině krajůplatí až do úterní půlnoci varování před ledovkou a náledím, podle ČHMÚ se jí zatím nemusí obávat pouze lidé v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji. Silničáři v Pardubickém, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji upozorňují také na sněhové jazyky. Na Bruntálsku byly až místy kvůli metrovým závějím uzavřeny čtyři horské silnice III. třídy, které se podařilo zprůjezdnit až odpoledne kolem druhé hodiny. Jazyky se tvořily také na Opavsku, kde rovněž místy sněžilo, a Frýdecko-Místecku. Největší problémy byly na Osoblažsku a Jindřichovsku. Uzavřená byla dopoledne i silnice z Třemešné na Jindřichov. Autobusy objížděly uzavírku přes Vysokou.

Na Jesenicku byla od půlnoci uzavřená železniční trať mezi Javorníkem a Velkou Kraší. Od půl desáté už tam vlaky opět jezdí.

Od 14:40 je zastaven provoz mezi stanicemi Stod - Holýšov z důvodu pádu stromu na nákladní vlak.

V úseku Blížejov-Staňkov vlaky nejezdí kvůli pádu stromů na železniční svršek.

Meteorologové varují, že v průběhu odpoledne a večera mohou vozovky opět namrzat a může se na nich tvořit ledovka.

  • Ledovka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1378/137706.jpg
  • Sypač autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2133/213233.jpg