Místostarostu Náchoda a architekta stíhá policie kvůli stavbě sídla kraje

Náchod - Policie obvinila z trestného činu pletichy při veřejné soutěži místostarostu Náchoda Tomáše Šuberta (Patrioti města Náchoda) a hradeckého architekta Pavla Tušla. Jejich obvinění souvisí s údajně předraženým nákupem nábytku pro nové sídlo Královéhradeckého kraje. Oba obvinění jakoukoliv vinu popírají. Šubert byl od roku 2008 radním zodpovědným za majetek, architekt Pavel Tušl projektoval přestavbu hradeckého pivovaru na krajský úřad. Oba tedy měli blízko k veřejné soutěži na dodavatele nábytku za 36 milionů. V případě prokázání viny hrozí za trestný čin pletichy při veřejné soutěži až osm let vězení, za zneužívání pravomoci veřejného činitele až deset let vězení.

Sám Šubert dnes o svém stíhání informoval zástupce náchodské čtyřkoalice a nabídl svou rezignaci na post místostarosty. Zástupci čtyřkoalice, kterou vedle Patriotů města Náchoda tvoří ve volbách vítězná ČSSD a dále TOP 09 a Sdružení SNK-ED a VV, tento jeho záměr odmítli a vyjádřili mu důvěru. „Tato kauza je pouze osobní záležitostí ing. Šuberta, vznikla v minulosti, nemá a nikdy neměla žádný vztah k aktivitám náchodské samosprávy,“ uvedli v prohlášení zástupci čtyřkoalice. Dodali, že v celé této kauze ctí presumpci neviny.

Šubert s obviněním nesouhlasí, podle vlastních slov se cítí v celé věci nevinen. „Já jsem se v podstatě neúčastnil žádného rozhodování ve vztahu k výběru, ani k odsouhlasení celé dodávky,“ řekl pro ČT. Architekt Pavel Tušl, který projektoval rozsáhlou přestavbu bývalého pivovaru na sídlo kraje s obviněním nesouhlasí. „Předal jsem to právníkům a podali jsme proti tomu stížnost,“ tvrdí Tušl.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

V kauze nábytku policie již letos stíhala pět bývalých krajských radních a někdejší úřednici Královéhradeckého kraje. Okresní státní zastupitelství v Hradci Králové jejich stíhání v květnu zastavilo. Policie pak uvedla, že trestní řízení v této věci poběží dál a policie bude případ nadále prověřovat.

Královéhradecký kraj za své sídlo v bývalém areálu hradeckého pivovaru zaplatí během dvacetiletého leasingu téměř 1,9 miliardy korun. Přestavba trvala od dubna 2005 do října 2007. Jde o největší investiční projekt kraje a zřejmě o nejdražší sídlo úředníků v celé zemi.

Architekt Pavel Tušl
Zdroj: ČT24