Po zmizelé Aničce pátrají i rakouští kriminalisté

Vídeň - Po zmizelé devítileté Anně Janatkové se pátrá i v Rakousku. Rakouští kriminalisté už předali její popis a snímky místním médiím, ta fotky zveřejnila. Mluvčí Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Helmut Greiner ale nepotvrdil, že by stopy vedly právě do Rakouska, kam by dívka mohla být případně unesena. Rakouští kriminalisté podle něj získali informace o pohřešovaném děvčeti a o pátrání přes Schengenský informační systém. Anna Janatková byla naposledy spatřena 13. října odpoledne při cestě ze školy v pražské Troji. Okolnosti dívčina zmizení jsou nejasné.

„Nejsou žádné stopy, že by děvče bylo uneseno do Rakouska. Nemůžu potvrdit ani únos. Mohu říct jen to, že nás čeští kolegové požádali o spolupráci,“ uvedl Greiner. Čeští policisté přitom do Schengenského informačního systému předali informace už v polovině října. Podle Greinera nyní čeští kolegové požádali o zveřejnění údajů v médiích. Rakouské sdělovací prostředky proto dnes vyzvaly případné svědky, aby se přihlásili. Uvedly i telefonní čísla, na něž se lidé mohou obracet.

Agentura APA citovala českou policii. Podle ní by „pohřešovaná nezletilá mohla být v doprovodu dospělého, který by zjevně nemusel být jedním z rodičů či příbuzných“. Greiner dodal, že v Rakousku nyní „žádné zvláštní sledování stop“ následovat nebude. Údaje o ztracené Anně a její fotografii mají ale všechny policejní stanice: „Má je k dispozici našich 30 tisíc policistů.“

Zmizelou Aničku hledá i Rakousko (zdroj: ČT24)
Stovky policistů opět pátraly po nezvěstné Aničce Janatkové
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK