Bývalý šéf písecké dopravní policie dostal u soudu podmínku

Písek - Písecký okresní soud dnes udělil bývalému šéfovi zdejší dopravní policie Davidu Hrachovi podmíněný osmnáctiměsíční trest vězení s odkladem na 30 měsíců. Muž byl obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Má také zákaz činnosti ve funkci úřední osoby na tři roky. Proti rozsudku se na místě odvolal. Podle něj se jedná o mstu ze strany jeho bývalých podřízených. Hracha letos kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele vyšetřovala na základě anonymního udání inspekce ministerstva vnitra. Po začátku vyšetřování byl postaven mimo službu, letos v červenci byl ze své funkce odvolán.

„Z obsahu spisu je patrno, že není jediný přímý důkaz o tom, že jsem uvedené spáchal,“ řekl Hrach ČT. Předvolaní policisté podle něj ve svých výpovědích lhali. Soudce ale jejich výpověď označil za věrohodnou a na jejím základě také rozhodl. Podle obžaloby Hrach v jednom případě nechal při silniční kontrole odjet řidiče, který překročil povolenou rychlost o zhruba 70 kilometrů v hodině. V počítači byla prý po nějaké době zaměněna fotografie vozidla pořízená radarem za jinou. V jiném případě údajně po telefonické intervenci přemluvil policistu, aby nechal odjet řidiče, kterého zastavila hlídka kvůli překročení rychlosti. Zmizel údajně i jeden přestupkový spis. Hrach si ho měl vzít, aby případ sám vyřešil.

Bývalý policista ale tvrdí, že s přestupkovými řízeními nikdy nemanipuloval, ani když se jednalo o jeho blízké. Ti při zjištěných přestupcích pokuty platili, uvedl. U soudu také zopakoval, že spisy policistů píseckého dopravního inspektorátu byly uloženy na místě, kam mohl kdokoliv z jeho podřízených. V době, kdy s nimi bylo manipulováno, byl na dovolené. K fotografiím pořízeným z radaru, které se stahovaly do počítače, pak podle něj mohl jen jeden jeho podřízený. Nikdo jiný k počítači neznal heslo. To potvrdili i svědci.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Velitel českobudějovické dopravní policie Hrachovu práci chválil

Před týdnem u soudu vypovídal i velitel českobudějovické dopravní policie Lubomír Veselý. Píseckým policistům prý vytýkal, že na Hracha někdo z nich podal anonymní udání. Hrachovu práci ale chválil. Byl podle něj zřejmě náročný vedoucí, ale činnost písecké dopravní policie se za jeho působení zlepšila.

David Hrach
Zdroj: ČT24