Českým Autem roku je Alfa Romeo Giulietta

Praha – Česko zná vítěze odborné ankety Auto roku 2010. Stala se jím Alfa Romeo Giulietta. Motorističtí novináři vybírali z 38 novinek na trhu, do finále se jich pak dostalo pět. Alfa tak přebírá žezlo od loňského vítěze – Škody Yetti. Domácí automobilka letos nesoutěžila, nepředstavila totiž žádnou novinku.

Novinka italského výrobce ve finále porazila BMW řady 5, Opel Meriva, Dacii Duster a Volkswagen Tuareg. 35 odborných novinářů vybralo auto, které má za úkol zachránit skomírající slavnou značku. „U aut jde taky o emoce, a to auto opravdu emoce nabízí, je to designérsky velmi propracované auto, navíc s dobrou technikou – a to rozhodlo,“ vyzvedl klady vítěze předseda Klubu motoristických novinářů Jan Říha.

Mezi hlavní kritéria ankety patří poměr ceny a hodnoty, zavádění nových technologií, design, ale i ekologie. Vítěz by měl spojit co nejvíc kritérií dohromady. Jednotliví porotci ale mají často vlastní nejdůležitější měřítko. Podle šéfredaktor Faster magazine Jakuba Rejlka, který je členem odborné poroty by tak rozhodujícím kritériem neměla být třeba cena vozidla, ale spíše technické či designové novinky, které na trh přináší.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

V české anketě se poprvé volilo i Zelené auto roku. Stalo se jím BMW 320 d Efficient Dynamics edition. „Nemohli nezareagovat na to, že na každém světovém autosalonu je řada ekologických verzí vozů, je čím dál tím víc hybridních pohonů, jsou tu elektromobily,“ vysvětlil Rejlek. Právě elektoromobil – Nissan Leaf letos ovládl celoevropskou anketu a Auto Roku.

Česko má hned dvě ankety o Auto roku – konkurenční soutěž pořádá Svaz dovozců spolu se Sdružením automobilového průmyslu. Hlasovat v ní můžou i lidé. Jméno vítěze vyhlásí zhruba za měsíc.