Znovuotevření Kajínkova případu je v nedohlednu

Praha – Případ doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka znovu otevřen nebude. K tomuto závěru došla tento týden policejní inspekce, podle níž neexistují žádné nové důkazy, že by v roce 1993 v borských serpentýnách vraždili policisté. I tak však Kajínkova šance na obnovu procesu existuje, neboť v lednu má Krajský soud v Plzni na návrh jeho obhájce Tomáše Zejdy projednat případnou obnovu procesu. Informuje o tom dnešní Právo.

Trestní oznámení rakouského podnikatele českého původu Phillipa Janýra bylo důvodem, proč se případem doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka začala opět v březnu zabývat policejní inspekce. Janýr upozornil na nahrávku telefonátu z loňského června mezi provozovatelem webu podporujícího Kajínka Lukášem Charvátem a v té době anonymním volajícím. Charvátovi tento muž řekl, že v odposleších o Kajínkovi nepadlo ani slovo, naopak prý z nich vyplynulo, že vraždili policisté.

Volající tvrdil, že jako bývalý policista v den, kdy nájemný vrah zastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho ochránce Juliána Pokoše, odposlouchával jiného podnikatele Antonína Vlasáka. Tedy muže, kterého sice policie tehdy považovala z objednání vraždy, ale soud jej pak odsoudil pouze za vydírání. Podařilo se mu prokázat jen to, že si Kajínka objednal na zastrašení Jandy a nikoliv na jeho vraždu.

Inspekci se volajícího podařilo vypátrat a vyslechnout. Nicméně z vyrozumění vyšetřovatele, které Janýr jako oznamovatel ve čtvrtek oficiálně obdržel a které má Právo k dispozici, vyplývá, že jeho verze se ničím nepotvrdila. „Inspekce šetřením dospěla k závěru, že nebyly zjištěny žádné skutečnosti potvrzující informace uváděné bývalým policistou v telefonickém rozhovoru s Lukášem Charvátem, tedy nelze hovořit o existenci nových důkazů v kauze vražd v borských zatáčkách,“ napsal vyšetřovatel.

Případ byl nyní podle mluvčí inspekce Martiny Lídlové uzavřen a spisový materiál skončil v archivu policie. Rozhodnutí je pravomocné, protože Janýr proti němu nehodlá podat stížnost. „Informace, které podal bývalý policista z Plzně provozovateli webu na podporu Jiřího Kajínka, považuji za velice nezodpovědné. Vyvolaly u hodně lidí přesvědčení, že policisté se na zločinu účastnili. Po obsáhlém šetření se to dá vyloučit a inspekci za její práce děkuji,“ napsal ve čtvrtek Právu v e-mailu Janýr.

Do práce inspekce přitom vkládal velké naději ministr vnitra a bývalý novinář Radek John, který po zveřejnění informace o novém svědkovi doufal, že půjde o stopu vedoucí k obnovení celého procesu.

Jiří Kajínek
Zdroj: ČT24