Přes víkend na horách napadne až 70 centimetrů sněhu

Praha – Kombinace narůstající sněhové pokrývky a mrazivého počasí láká milovníky lyžování na české hory. O víkendu se pro ně otevře většina zimních středisek, a naplno tak vypukne hlavní zimní sezona. Do hor mohou vyrazit i běžkaři, pro které jsou upraveny kilometry běžeckých tratí. V průběhu soboty a neděle navíc připadne další sníh - na horách až 70 centimetrů. V celém Česku pak bude silně foukat a oteplí se, hrozí tak závěje i padání rampouchů.

Do zasněžování se znovu pustila střediska v Krkonoších a Orlických horách. V provozu tam tak bude například areál Černá hora - Janské Lázně, Černý Důl a Svoboda nad Úpou. Ve střediscích leží zhruba 50 centimetrů sněhu. Vyhovující je i stav běžeckých tratí v lyžařských areálech. „Provozovatelé se snaží běžecké trati upravovat každý den, takže tam jsou podmínky dobré,“ uvedl náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš ve Studiu 6 na ČT24.

Horská služba ovšem upozorňuje před nástrahami, které běžkaře čekají na hřebenech. „Podmínky pro hřebenovou turistiku nejsou zdaleka ideální. Naše výstraha se týká hlavně toho, že některé přístupové cesty na hřebenech jsou zaváté, v tuto chvíli je tam 12 stupňů, fouká poměrně silný vítr mezi 12 a v nárazech 14 metry za sekundu a je špatná viditelnost,“ varoval Klepš.

Rozhovor s náčelníkem horské služby v Krkonoších (zdroj: ČT24)

Víkendová nadílka sedmdesáti čísel

Nový sníh do Česka dorazí od západu během noci na zítřek. Sněhovou nadílku by měli od soboty 01:00 do nedělního večera očekávat lidé v polohách nad 700 metrů nad mořem, připadnout by mělo 20 až 70 centimetrů sněhu. Po stejnou dobu se tam budou tvořit i sněhové závěje. Vítr může dosahovat až 90 kilometrů.

A jak bude v nižších polohách? Již v sobotu ráno by se měl sníh měnit ve srážky smíšené nebo mrznoucí. Během dne pak budou postupně na většině území republiky srážky v polohách pod 600 metrů dešťové nebo smíšené a ojediněle mrznoucí. Během noci může vítr dosahovat v nárazech rychlosti až 70 kilometrů v hodině, a v nižších polohách západní poloviny republiky se tak budou tvořit sněhové jazyky, na východě by s nimi měli počítat až do soboty 15:00. Více informací najdete na stránkách ČHMÚ.

Krušné hory – nejvíc sněhu v republice

Nejvyšší sněhovou pokrývku hlásí Krušné hory. Lyžaři mohou o víkendu vyrazit na Klínovec, kde s 85 centimetry leží nejvíce sněhu v celé republice, v provozu budou i sjezdovky na Božím Daru a na Bublavě. V Ústeckém kraji se rozjedou o víkendu vleky na Bouřňáku a v Telnici, v neděli i v Českém Jiřetíně.

V Libereckém kraji se už dnes rozjedou vleky na tanvaldském Špičáku a v Bedřichově v Jizerských horách. O víkendu se bude lyžovat ve většině zimních středisek. Někde obleva přesto zhatila plány na otevření dalších tratí, provozovatelé totiž museli zastavit sněhová děla. Například Sportovní areál Ještěd kvůli tomu zatím nezprovozní severní stranu střediska a Harrachov lanovku Rýžoviště.

Šumava: Sjezdovky ano, běžky raději neberte

Zima se vrátila i na Šumavu. K vlekům ve Skiareálu Lipno, na Zadově a Libíně na Prachaticku, kde sezona začala minulý pátek, se tak přidají další. Poměrně dobré podmínky jsou podle vlekařů i v západočeské části Šumavy. V týdnu je v provozu areál na Špičáku, o víkendu se bude lyžovat i jinde. Poněkud horší to mají běžkaři, pro které se před minulým víkendem strojově upravovala část stop v okolí Železné Rudy. Po sněžení, dešti a oteplení jsou ale stopy ve špatném stavu.

V Pardubickém kraji jsou horská centra otevřena jen o víkendech, v níže položených oblastech nabízejí lyžování i ve všední dny. Lidé tak mohou kdykoliv zamířit do Hlinska na Chrudimsku nebo Skiareálu Peklák u České Třebové na Orlickoústecku. Ve středních Čechách mohou ode dneška zamířit i do areálu v Chotouni u Prahy. Z ostatních areálů v regionu jsou v provozu všechna kromě příbramského Padáku a areálu v Kvasejovicích.

V Jeseníkách pomáhají sněhová děla

V Jeseníkách jedou vleky a lanovky hlavně tam, kde mají sněžná děla. Lyžaři si tak zajezdí například ve střediscích v Branné, na Ramzové, na Červenohorském sedle a v Koutech. Pro běžkaře je upravená stopa Ovčárna - Švýcárna - Červenohorské sedlo. V horách nadále platí první lavinový stupeň. Pád lavin však hrozí jen mimo turisticky značené trasy.

Zhruba deset areálů bude v provozu v Beskydech. Vleky v dalších by se měly rozjet v nejbližších dnech. Lyžovat se bude třeba v Bíle, na Pustevnách a v Mezivodí. Od minulého pátku jsou v provozu vleky v Mostech u Jablunkova a v Řece. Nově se bude lyžovat i v Krásné a v Morávce.

Na Vysočině se bude o víkendu lyžovat na uměle zasněžovaných sjezdovkách. V provozu je stále Křemešník, Šacberk u Jihlavy a vlek ve Velkém Meziříčí. Na řadě dalších míst v kraji je ohlášeno zahájení letošní sezony na pátek a na sobotu.