Mladík z Hodonínska je stíhán za propagaci nacismu na Facebooku

Hodonín - Policie stíhá dvaadvacetiletého mladíka z Hodonínska za propagaci nacismu na sociální síti Facebook. Na svém profilu shromažďoval snímky a video s tematikou nacismu a také s Adolfem Hitlerem. Měl na něm odkazy na klipy neonacistických hudebních skupin a extremistických organizací. Tyto materiály byly volně přístupné a mladík je pozitivně komentoval. Za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka mu hrozí až tři roky vězení. Mladík je jedním z prvních v České republice, kdo čelí stíhání za to, jakým způsobem nakládal s informacemi na známé sociální síti.

Muž zveřejňoval záběry Hitlera při provolávání pozdravu Sieg heil!, hajlující osoby, známý nacistický symbol - hákový kříž a obdobné materiály. Mezi nimi byly i snímky vyjadřující rasovou nesnášenlivost vůči Židům, doplněné fotografiemi z nacistických koncentračních táborů včetně hromadných hrobů Židů.

„Pachatel k videoklipům neonacistických skupin uvedl, že se mu tato hudba líbí a že mu připadá i vtipná. Přiznal, že se účastnil demonstrací pravicových radikálů,“ uvedl mluvčí policie Petr Zámečník.

Podle kriminalistů je nepochybné, že svým profilem na Facebooku veřejně projevoval pozitivní vztah k hnutí, které směřuje k potlačení práv a svobod člověka nebo hlásá rasovou, etnickou, národnostní a náboženskou zášť.