Vodňanské ulice nejsou bezpečné, ukázala studie školáků

Vodňany (Strakonicko) – Děti přinesly na radnici ve Vodňanech na Strakonicku návrhy na zlepšení dopravní situace ve městě. Školáci upozornili na nesmyslné úpravy u autobusového nádraží, škol i na náměstí. Vznikla také mapa rizikových míst, děti současně navrhly jejich úpravy. Radnice studii převzala a slíbila, že se pokusí do roka problémy odstranit.

Až dětská studie ukázala vodňanskému vedení, že například u autobusového nádraží je zbytečně moc přechodů pro chodce, chybí však způsob, jak zajistit, že auta u nich skutečně zastaví. Protože jsou tři přechody umístěny zhruba každých pět metrů, navrhli školáci, aby se dva z nich zrušily a radnice raději zajistila, aby před tím zbylým auta zpomalila. „Řidiči jezdí moc rychle.“ „Některé děti se tam i bojí,“ upozornily děti na nebezpečnou situaci.

Dalším kritickým místem je výjezd z náměstí, kde podle dětí není příliš jasné, kudy vede hlavní silnice. Mají výhrady i k přechodu přímo u jedné ze škol, přes zaparkovaná auta nevidí řidiči na chodce a chodci na auta. Děti proto chtějí změnu.

Celkem označili školáci pět kritických míst ve vodňanských ulicích. Děti je vybraly na cestě do školy, od dubna je pak sledovaly. Do projektu se zapojily čtyři stovky školáků, rizikové přechody se dostaly do dopravní studie, kterou zástupci škol předali radnici. „Doufáme, že se něco v tomto směru zlepší,“ podotkl ředitel jedné z vodňanských škol Pavel Škudla.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Nové vedení radnice teprve rozhodne, jak takovou studii prakticky využije. Podle starosty Viktora Blaščáka materiály určitě v koši neskončí. „Chceme zřídit dopravní komisi a komplexně řešit situaci ve městě,“ řekl. Kritická místa chce radnice do příštího roku upravit.

Projekt školáků podporuje nadace Partnerství, která se snaží zklidnit dopravu ve městech. Její zástupci společně s dětmi hledají bezpečné cesty do škol.