Silnice v Hřensku je kvůli nestabilní skále opět zavřená, zřejmě až do jara

Hřensko – Nebezpečné skály v Hřensku opět uzavřely silnici I/62 u pohraničního přechodu do Německa. Tah z Děčína do Bad Schandau je tak neprůjezdný, lidé musí jet vlakem nebo zvolit dlouhou objížďku buď přes Petrovice, nebo přes dálnici D8. Silnici v Hřensku automaticky uzavřela čidla umístěná ve skále a napojená na semafor, kde při nebezpečných pohybech masivu naskočí červená. Uvolněný blok kamene ovšem podle Správy Národního parku České Švýcarsko nebude možné sanovat dříve, než povolí mrazy.

Zákaz vjezdu je na místě označen svislým dopravním značením a červeně svítícím semaforem, zatím však řidiči nedostanou žádné předchozí varování. „V sobotu bude provedena přechodná úprava orientačního dopravního značení v Děčíně, aby byla s dostatečným předstihem zajištěna informovanost uživatelů komunikace,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic, které komunikaci spravuje.

Naposled byla hřenská silnice uzavřena ve středu, kdy na čidlo spadl kus ledu, otřásl jím a ještě mu narušil izolaci. Neprůjezdný byl tah od srpna do poloviny listopadu. Po letních povodních se skalní masiv začal pohybovat. Podmínečně pustilo ŘSD auta k hraničnímu přechodu teprve po zabudování čidel monitorujících pohyby skály.

Sanaci komplikují ještě další problémy. Není ani jasné, kdo by měl opravy platit, protože tuto povinnost ukládá jeden zákon ŘSD, druhý zase národnímu parku. Ani jedna strana ale prý nemá volné peníze, které by do opravy mohla investovat.

Vydáno pod