Obviněný Kasič z ČSSD zůstává nadále zastupitelem

Pardubice - Bývalý starosta třetího pardubického obvodu Ján Kasič obviněný z podplácení dál zůstává zastupitelem. Své funkce se nehodlá vzdát a to i přesto, že ho vedení ČSSD vyzvalo k odstoupení ze všech veřejných funkcí. Kasič se měl pokusit uplatit novináře, aby nezveřejňovali informace o jeho minulosti u Sboru národní bezpečnosti.

Ján Kasič kvůli pokusu o uplácení už opustil funkci starosty a radního třetího pardubického obvodu. Zastupitelem zůstává i přesto, že ho vedení strany vyzvalo k rezignaci. „My jsme ho vyzvali, aby odstoupil ze všech veřejných funkcí a za veřejnou funkci se podle zákona o obcích považuje i funkce zastupitele,“ vysvětluje Jindřich Tauber (ČSSD), náměstek pardubické primátorky.

Ján Kasič, obviněný bývalý starosta MO Pardubice III:

„Vzhledem k tomu, že se cítím nevinen, tak si myslím, že bych zatím měl vydržet do doby, než bude pravomocně nějakým způsobem rozhodnuto. Já jsem rovněž přesvědčený, že mně lidi nedávali mandát vyloženě jako by sociálnímu demokratu, ale dali mně ho proto, že mě znají a chtěli, abych něco udělal.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)


Sociální demokraté ale nechtějí vyčkávat. Kvůli vyšetřování úplatkářské aféry požadují, aby se Kasičovo jméno nespojovalo se stranou. „Jediný nástroj, který máme a jsme připraveni k němu přikročit, že ho vyloučíme ze zastupitelského klubu ČSSD, tzn. že pan Kasič, bude jako nestraník, nezávislý bude mít svůj vlastní mandát v zastupitelstvu,“ uvádí Jakub Rychetský, předseda zastupitelského klubu ČSSD.

Kasiče může dostat ze zastupitelstva až soud

Ján Kasič nadále zůstává zastupitelem i ve třetím pardubickém obvodu, o jeho odchodu může rozhodnout až pravomocné rozhodnutí soudu. „S tím, že ten trest by byl nepodmíněný, tak zastupitelstvo potom by vyslovilo ukončení jeho mandátu,“ upřesňuje nově zvolený starosta MO Pardubice III Vítězslav Štěpánek (ODS).

Jindřich Teuber žehrá na nedostatek stranických pák pro odstranění zastupitele Kasiče. „Pokud on nebude chtít odejít ze zastupitelstva, tak neodejde. Za první republiky byl vázán na politickou stranu, teď je to vázáno na jméno, na jednotlivce,“ stýská si Teuber. Spolu s Jánem Kasičem policie obvinila i vydavatele místních novin Svatopluka Kodeta, který v kauze figuroval jako prostředník. I jemu ČSSD pozastavila členství.

Jindřich Tauber (ČSSD)
Zdroj: ČT24