Češi holdují marihuaně nejvíce v unii

Brusel - Mladí Češi ve věku 15 až 24 let marihuaně holdují vůbec nejvíce z celé Evropské unie. Průzkum Eurobarometr ukázal, že marihuanu si v posledním roce dala téměř čtvrtina z nich (23 procent). Dalších 24 procent mladých Čechů už tuto drogu vyzkoušelo, ač ne v posledních 12 měsících před provedením průzkumu. V obou případech jde o vůbec nejvyšší čísla v rámci 27členné unie.

Češi dominují v EU i v jiné tabulce, kterou průzkum provedený v květnu mezi zhruba 12 tisíci Evropany obsahuje - totiž ve vnímání možných zdravotních rizik spojených s užíváním marihuany. Zatímco v Rumunsku si 55 procent mladých myslí, že když si někdo dá jednou či dvakrát marihuanu, pak se tím vystavuje vysokým zdravotním rizikům, tak v Česku tento názor zastává jen sedm procent lidí. Možné vysoké nebezpečí pro zdraví kvůli pravidelnému kouření marihuany vnímá v Česku 50 procent dotázaných, což je ale opět nejméně z celé EU. Průměr v celé unii v tomto směru představuje 67 procent a na Kypru je to dokonce 81 procent.

Rozsáhlý průzkum, který se věnuje i požívání mnoha dalších drog, potvrzuje údaje z obdobných šetření a zpráv. Například koncem června Úřad OSN proti drogám a zločinu na základě statistik z roku 2008 uvedl, že Česko patří mezi přední světové výrobce drog amfetaminového typu. Především jde o metamfetamin, jehož spotřeba je v Česku nejvyšší v Evropě.

Komise bude bojovat se syntetickými drogami

Evropská komise také dnes zdůraznila, že je třeba, aby EU posílila boj s narůstajícím problémem, který představují nové syntetické drogy, které se dostávají na evropský trh. EU už identifikovala zhruba čtyři desítky látek, které imitují zakázané drogy typu kokainu či extáze, avšak zatím nejsou všude zakázané. Loni takovýchto látek bylo „jen“ 24.

Komise slíbila, že brzy přijde s konkrétními návrhy, jak s tímto problémem na celoevropské úrovni bojovat. Nové syntetické drogy podle průzkumu v průměru vyzkoušelo už asi pět procent mladých Evropanů. Nejvíce - 16 procent - to bylo v Irsku, za nímž následují Polsko a Lotyšsko (devět procent). V Česku to byla čtyři procenta mladých lidí. Většina mladých Evropanů se v průzkumu vyslovila pro to, aby tyto látky byly zakázány.