Právník Uhl neuspěl s žalobou proti Opencard

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost právníka Pavla Uhla, jenž se kvůli projektu Opencard neúspěšně soudil s Dopravním podnikem hlavního města Prahy (DPP). Vadilo mu to, že by kvůli získání karty Opencard musel poskytovat své osobní údaje a vyslovit souhlas s jejich zpracováním. Ústavní soud se však podstatou Uhlových výhrad nezabýval. Ve sporu mezi Uhlem a DPP totiž šlo pouze o částku 1 170 Kč, což je podle ÚS bagatelní částka. Nejednalo se prý tedy o zásah do základních lidských práv.

I když ÚS Uhla odmítl, zároveň uznal, že se Obvodní soud pro Prahu 9 při projednávání sporu vůbec nezabýval otázkou ochrany osobních údajů. „Jde o celý soubor námitek, které by měly být nejprve přezkoumány v řízení před obecnými soudy, pokud ovšem stěžovatel obecnému soudu takový postup umožní patřičně formulovanou žalobou,“ uvedl Ústavní soud s tím, že Uhl by zřejmě měl svou žalobu postavit jiným způsobem.

Spor má kořeny už v roce 2008. Tehdy Uhl zjistil, že si nemůže koupit roční časový kupon na pražskou hromadnou dopravu v dosud obvyklé podobě, ale pouze jako Opencard. Kvůli tomu by musel uzavřít smlouvu, poskytnout své osobní údaje a souhlas s jejich zpracováním. Uhl s tím nesouhlasil a neúspěšně požádal Dopravní podnik hlavního města Prahy, aby mu umožnil nadále užívat tradiční roční jízdenku.

Nakonec si Uhl postupně koupil čtyři čtvrtletní jízdenky a cenový rozdíl oproti roční Opencard, který činí 1 170 korun, žádal zpět od dopravního podniku. Podal kvůli tomu návrh na vydání platebního rozkazu a následně také žalobu na vydání bezdůvodného obohacení. Obvodní soud pro Prahu 9 mu nevyhověl, a proto Uhl podal ústavní stížnost.

Uhl chtěl, aby Ústavní soud při svém rozhodování posoudil, „jestli je právně přípustné, aby v soukromoprávním vztahu mohla jedna strana tohoto vztahu v rámci procesu vyjednávání o poskytnutí monopolní a pro druhou stranu nezbytné služby požadovat po druhé straně osobní údaje a prakticky neomezený souhlas s jejich zpracováním“.

Opencard je čipová karta, jež má v budoucnu zprostředkovávat řadu různorodých služeb v hlavním městě. Jejím vydavatelem je pražský magistrát. Nyní slouží především jako průkazka v Pražské integrované dopravě a čtenářský průkaz v Městské knihovně v Praze a Národní technické knihovně. Může také nahradit drobné mince při placení za parkování v některých částech Prahy. Karta také umožňuje získat slevy.

Uhl nedávno řekl, že se v souvislosti s Opencard obává především zneužitelnosti dat. Vznikající databáze se prý může stát cenným artiklem. „Je dost firem, kterým by se hodila třeba k zasílání cílených nabídek,“ uvedl Uhl letos v lednu v časopisu Respekt. Upozornil také na to, že po zavedení turniketů v metru by mohl mít někdo možnost „vystopovat“ pohyb jednotlivých cestujících.

Vydáno pod