„Vrtěti psem“ na vnitru? John s Martinů nepočítá

Praha - Ministr vnitra Radek John není ochoten vůbec uvažovat o tom, že by policejní prezident Oldřich Martinů zůstal ve funkci ještě jeden až dva roky. Tato varianta podle jeho slov z diskusního pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) vůbec nepřichází v úvahu. Bývalý ministr vnitra Ivan Langer, s nímž premiér Nečas problémy na vnitru diskutuje, se domnívá, že John vytáhl kartu policejního prezidenta proto, aby odpoutal pozornost od jiných problémů, které na ministerstvu zůstávají neřešeny. „To je smutný důkaz chaosu, který na ministerstvu vládne.“ On sám není bezbřehým advokátem Oldřicha Martinů, vadí mu především ten způsob, jak se věc řeší: „Jeden den ministr něco udělá, druhý den to odvolá a třetí den potvrdí to, co odvolal. A zapomíná, že policie není hračka a takovým způsobem není možné přistupovat k řízení tak zodpovědného resortu, jako je vnitro.“

„Mně celý ten problém připadá jako ten slavný americký film Vrtěti psem,“ uvedl Langer. Současnou situaci kolem policejního prezidenta označil za „nezodpovědné pohrávání si s institucí policie, které je smutným důkazem chaosu, který na ministerstvu vládne“. Podle něj navíc náhlé změny názorů na policejního prezidenta poškozují fungování policie. Dodal, že Martinů vedl tým při největší policejní reformě, kterou uskutečnil úřad právě za Langera.

Radek John v OVM

„Jestli mají lidé věřit boji proti korupci a 1. ledna nastupuje nový nejvyšší státní zástupce, tak by měl také nastoupit nový policejní prezident, aby lidé začali věřit tomu, že policie, která tady nikdy nevyšetřila žádnou větší kauzu, má opravdu nový management, který má vůli to vyřešit. A bez nových lidí tato důvěra nebude.“

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Skutečnost, že na ministerstvu jsou problémy, připouští i sám John. Padají mu prý na hlavu především projekty, které vznikly za vlády právě Ivana Langera. Mezi ně patří zejména předražený e-Government, na kterém lze podle Johna uspořit desítky až stovky milionů korun. 

Nejdůležitějším důvodem proti Martinů jsou úniky informací

John má podle svých slov 19 důvodů, proč by měl Martinů odejít – nesnížil počet lidí na prezidiu o 30 procent, v době úspor jezdil po exotických destinacích a dalším důvodem jsou i informační úniky, což je podle Johna ta nejdůležitější skutečnost. 

„Po Praze se povídá, že jeden policejní útvar dostal podklady pro šetření jednoho pražského kmotra, a ten je měl druhý den na stole,“ popsal velmi obecně příklad takového úniku John. „Pokud by takto fungovala policie, nikdo jí nikdy nic neřekne. Proto se člověk z ministerstva obrany raději obrátí na novináře Janka Kroupu, protože se to alespoň objasní,“ dodal v OVM John. Další kauza prý měla mezinárodní přesah. I zde ale ministr odmítl říci cokoli bližšího. „Já jsem uložil policejnímu prezidentovi, aby věc vyšetřil, ale dodnes mi k tomu nedal žádnou zprávu,“ tvrdí John.

Ivan Langer v OVM

„Pane ministře, vy jste ministr vnitra, už nejste novinář a scénárista. To, co jste předvedl, jsou historky z pražské kavárny. Vy jste ministr vnitra, který odpovídá za ten úřad. Já rozumím tomu, že jste do něj nastoupil bez znalostí, zkušeností a odborností. Jste politik. Vedle toho byste ale měl mít jasně definovanou strukturu ministerstva vnitra. A tu já jako člen vládní koalice u vás postrádám.“

John vyzval Martinů k odchodu před dvěma týdny. Podle zákona je ale policejní prezident téměř neodvolatelný a na funkci musí buď sám rezignovat, nebo být obviněn z trestného činu. Zákon o policii tak chtěl pojistit jeho obranu před politickými tlaky. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout ve středu, kdy se setkají John, Martinů a předseda vlády Petr Nečas, jehož pohled na věc je v tuto chvíli rozhodující. Koalice se totiž dohodla, že nového policejního prezidenta musí Nečas odsouhlasit.

Premiér Nečas odmítá se k věci nyní vyjadřovat. Svůj názor sdělí až po vyslechnutí zainteresovaných a důkladné analýze. Podobnou odpověď získala Česká televize od Oldřicha Martinů. Ani on se do středy vyjadřovat nehodlá.

Kdo by se ale mohl stát novým šéfem policie, není stále jisté. John v OVM zopakoval, že by si Martinů dokázal představit v „policejní diplomacii“. Podle Johna se s policejním prezidentem už dříve dohodl, že odejde právě na takový post. „Až nyní se situace změnila,“ tvrdí teď ministr.