Další trik pražských taxikářů - vymění vám kreditku

Praha - Pokud platíte v Praze v taxíku platební kartou, buďte velmi opatrní. Sdružení pro bankovní karty totiž v listopadu zaznamenalo v metropoli několik případů, kdy taxikář cestujícímu při platbě kartu vyměnil za cizí. Tu původní si nechal a později z ní vybral peníze. Nová praxe tak jen podtrhuje už nyní velmi špatnou pověst pražských taxikářů, před kterými varují bez výjimky všichni zahraniční průvodci.

Desetiminutová cesta z Holešovic do Vysočan taxíkem se Štěpánu Hruškovi a jeho přátelům značně prodražila. Vůz si zastavili na ulici. Když chtěli platit hotově, taxikář si řekl o kartu s tím, že nemá drobné na vrácení. „Říkal, že není PIN správně, proto si vezme hotovost,“ vzpomíná si pan Hruška. Řidič ale mezi tím stihl kartu vyměnit. Tu původní si nechal a vzápětí z ní vybral víc než 4 000 korun.

Případ bohužel není jedinou výjimkou. „Všechny případy se staly v noci, když nebyl dostatek světla. Proto si zatím žádný klient činu v tu chvíli nevšiml,“ varuje uživatele taxíků Karel Kadlčík ze Sdružení pro bankovní karty s tím, že pokud po platbě v taxíku zjistíte, že máte cizí platební kartu, tu svoji hned zablokujte a obraťte se na policii.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Dimo taxi, nebo protřelý podvodník?

Policisté už případ prošetřují jako zneužití platební karty. Podrobnosti zatím nedodávají ani se nevyjadřují k celkovým počtům obdobných případů. Vyšetřovatelé nechtějí ani ukázat na konkrétní taxislužbu. Podle pana Hrušky uvedl taxikář, že jezdí pro společnost Dimo taxi, ale také mohl lhát. „To vylučuji, kdyby k něčemu takovému došlo, tak budu první, kdo to bude vědět,“ brání se jednatel společnosti David Franc.

Česká spořitelna v posledních měsících zaznamenala u svých klientů několik podobných případů. „Nejdůležitější je mít kartu na očích, vědět, co se s ní děje, při zadávání PIN si jej zakrýt, aby ho nemohl nikdo odpozorovat,“ opakuje rady mluvčí spořitelny Kristýna Havligerová. Magistrátní odbor, který taxi službu kontroluje, varuje i před dalšími triky. Řidič si například v jednom případě místo 700 strhl z účtu cestujícího 7 000.