Drobil zasahuje na fondu životního prostředí, padají hlavy

Praha - Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) odvolal ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. Prvnímu náměstkovi Dušanu Fibingrovi nařídil dovolenou a ukončil spolupráci s poradcem Martinem Knetigem. Důvodem je údajná personální válka, která doposud zuřila ve vedení fondu. Vyvrcholit měla tím, že ředitel a první náměstek se navzájem nahrávali skrytými mikrofony. Vše souvisí s chystanou reportáží, která má upozornit na korupční jednání ve vedení fondu. Mladá fronta Dnes má k dispozici nahrávky rozhovorů odvolaných mužů a jejich přepisy.

„Byly tam požadavky ze strany pana Knetiga, aby při výběru bank figuroval finanční poradce, který bude manipulovat s tím, kam se dotyčné finanční prostředky uloží. Používal větu, že je potřeba vytvářet zdroje pro financování politické strany,“ uvedl pro ČT24 Michálek. Peníze měly podle něj jít přes GMT-bank a pokud to tak nebude, tvrdí, že mu Knetig vyhrožoval odvoláním z funkce. Knetig ani Fibinger však nebrali celý den mobilní telefony.

Drobil: Problém měli řešit se mnou

„Místo toho, aby problém řešili se mnou jako svým nadřízeným, předávali takto pořízené nahrávky sdělovacím prostředkům, což do budoucna zkomplikuje vyšetření případu,“ uvedl Drobil na krátkém briefingu. Zároveň přiznal, že jeho důležitým pochybením bylo samotné jmenování Michálka do čela fondu. Připustil, že ve fondu mohla bujet korupce, což musí vyšetřit policie.

Řízením fondu Drobil dočasně pověřil Radku Bučilovou, která již SFŽP řídila v minulosti. Do týdne má Bučilová vypracovat analýzu situace na fondu a zároveň má připravit urychlený forenzní audit SFŽP. Všem zaměstnancům fondu Drobil uložil, aby s policií spolupracovali. Michálka do funkce jmenoval teprve letos v srpnu.

Michálek si nemá hrát na Jamese Bonda

„Kauza vznikla v době, kdy pan Michálek získal podezření, že první náměstek překročil své kompetence v kontaktu s bankovními ústavy,“ uvedl na brífinku Drobil s tím, že s ním bohužel Michálek situaci neprojednal. Stejná situace se pak podle ministra odehrála o měsíc později, když si Michálek pořídil nahrávku svého rozhovoru s poradcem Martinem Knetigem, ze které vyplývá zájem Knetiga o financování politických stran.

Chování Michálka ministr tvrdě zkritizoval: „Není možné, aby si člověk v tomto postavení, který má takto závažné materiály, hrál na Jamese Bonda, běhal po Praze a pořizoval nahrávky a přitom neinformoval svého ministra a nekomunikoval.“ Sám si prý na Bonda hrát nebude, a proto chce, aby jednala policie.

Kroky ministra Drobila:

1. Odvolal z funkce ředitele SFŽP Libora Michálka a uložil náměstkovi Dušanu Fibingerovi, aby nastoupil na dovolenou

2. Pověřil řízením fondu Radku Bučilovou

3. Ukončil poradenskou smlouvu s Martinem Knetigem.

4. Pověřené ředitelce Bučilové uložil vypracovat situační zprávu o SFŽP

5. Nařídil kontrolu všech výběrových řízení a kontrolu nakládání s disponibilními finančními prostředky fondu

6. Uložil všem zaměstnancům poskytnout orgánům činným v trestním řízení veškerou potřebnou součinnost

Libor Michálek
Zdroj: ČT24