Kalousek podá trestní oznámení kvůli nákupům Krajské zdravotní

Praha - Ministerstvo financí chce v nejbližších dnech podat trestní oznámení kvůli podezření z plýtvání penězi při nákupu zdravotnické techniky ve firmě Krajská zdravotní. Ta jako akciová společnost Ústeckého kraje spravuje pět tamních nemocnic. Ministerstvo financí nyní dokončuje dva audity hospodaření Krajské zdravotní. Na jejich základech ministerstvo rozhodne, jestli nechá proplatit evropskou dotaci, kterou měla Krajská zdravotní na nákupy získat. Firma se na svém webu již několikrát ohradila proti tvrzením ohledně údajně předraženým nákupům.

„Podle našeho názoru tam došlo ke spáchání třech trestných činů,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Trestní oznámení se ministerstvo rozhodlo podat na základě předběžných výsledků auditů, které ve firmě uskutečnilo. Jeden provedlo samo, na druhý si najalo firmu Deloitte.

„V nejbližší době budou oba audity definitivně uzavřeny a následně z nich vyplyne, zda bude možné čerpat evropské peníze na nákup zdravotní techniky v Krajské zdravotní,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Reportáž a vstup Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

„Nemusíme mít samozřejmě pravdu, od toho jsou orgány činné v trestním řízení,“ dodal ministr. Jak ale tvrdí, není sebemenších pochyb o tom, že Krajská zdravotní nehospodařila s penězi daňových poplatníků efektivně. „Je to natolik třaskavé, že jsem přesvědčen, že se tím musejí zabývat orgány činné v trestním řízení,“ doplnil s tím, že z tohoto důvodu žádné další podrobnosti pro média dávat nechce.

O zacházení s penězi z Evropské unie na severu Čech hovořil dnes ministr Kalousek na dopoledním jednání sněmovny, když odpovídal na interpelaci dřívějšího hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce.

Krajská zdravotní je akciovou společností, jejímž stoprocentním vlastníkem je Ústecký kraj. V současnosti zaměstnává asi 6 300 lidí, z toho jen zdravotních sester je 2 800 a lékařů 820.

Proti tvrzení o údajně předražených nákupech, se firma již letos v květnu ohradila: „Několik kontrol v naší společnosti již proběhlo, a žádná z nich neprokázala pochybení v nákupech přístrojů ani v samotném výběrovém řízení.“

Vydáno pod