Klaus si nemyslí, že by chyboval Drobil

Praha - Prezident Václav Klaus se kloní k názoru, že v údajném korupčním skandálu kolem ministerstva životního prostředí chybovali spíš lidé kolem ministra Pavla Drobila než sám ministr. Podle prezidenta tento případ poškozuje nejen vládu, ale i celou zemi. Prezident dal již v minulosti najevo, že s Drobilovým působením v čele ministerstva životního prostředí je spokojen. Klaus ho dokonce navštívil v úřadu, do kterého kvůli nesouhlasu s údajně fundamentalistickým vedením resortu nevstoupil patnáct let. Uvedl tehdy, že na ministerstvo se s Drobilem vrátil rozum.

„Z veřejně publikovaných zdrojů nevím, jestli pochybil on, nebo lidé kolem něho. Spíš si myslím, že platí to druhé,“ řekl prezident Lidovým novinám. Z rozhovoru, který vyjde v sobotním vydání listu, dnes cituje web Lidovky.cz. Případ podle Klause poškozuje nejen vládu, ale i celou zemi.

„Případu 'Drobil' málo rozumím. Nejen vládu, ale celou naší zemi tato kauza určitě poškozuje. Dává snadnou a lákavou munici opozici (i té neparlamentní, tedy 'petiční'), i části vládní koalice, zejména té části, které padají volební preference. Je to škoda, vláda potřebovala být pevná a jednotná. A ministerstvo životního prostředí potřebovalo ministra, jako je Pavel Drobil,“ uvedl dále Klaus.

Dnes bude koalice diskutovat o vztazích uvnitř vlády

Drobil ve středu oznámil svůj úmysl odejít z vlády kvůli skandálu s možnou korupcí na Státním fondu životního prostředí. Nahrávky, které zveřejnila Mladá fronta Dnes, naznačují možné korupční jednání Drobilova poradce i možnou snahu ministra takové chování zakrýt. Podle deníku o věci delší dobu věděl i premiér Petr Nečas (ODS). Opoziční ČSSD si na příští týden vynutila parlamentní hlasování o nedůvěře vládě. Vrcholní představitelé tří stran vládní koalice by dnes odpoledne z popudu Věcí veřejných měli prodiskutovat vztahy uvnitř vlády.

Pavel Drobil
Zdroj: ČT24