Vondra naděloval. Zaměstnanci obrany dostali vysoké prémie

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra rozdal svým spolupracovníkům až stotisícové prémie. Na vánoční odměny resort vyčlenil celkem 210 milionů korun, které během roku ušetřil na mzdách. Informují o tom Lidové noviny. Vondra rozdal svým poradcům prémie 50 000 až 100 000 korun. Průměrná výše odměny pro vedoucí pracovníky se mohla podle tiskového odboru ministerstva pohybovat okolo 50 000. „Jedná se o standardní krok. Nikomu jsem nepřipsal šestimístnou sumu,“ hájil svůj krok Vondra.

Úspory byly nařízeny kvůli ekonomické krizi. Jinou možnost než peníze vyplatit na vánočních prémiích však prý ministerstvo nemělo. „Nemohly být využity jiným způsobem,“ řekl mluvčí Jiří Štábl.

Ministerstvo ale mohlo peníze ušetřit na příští rok a použít je k mírné kompenzaci snížení platů vojáků. Vondra ovšem svůj krok hájí. „Je to otázka volby a tenhle přístup je lepší,“ uvedl. Resort navíc obhajuje svůj krok tím, že během roku rozdal odměn minimální množství.

Jen pro porovnání - ministerstvo financí rozdělilo mezi své zaměstnance částku výrazně skromnější. 24 tisíc úředníků dostalo prémie z celkového počtu 3,8 milionu korun, resort životního prostředí pak ještě o osm set tisíc korun méně. Ministerstvo školství pak příplatky nedalo vůbec.

Letos má ministerstvo obrany výdajový rámec 49 miliard, v příštím roce je to méně než 44 miliard korun. Kvůli nutným úsporám obrana už letos zrušila zhruba 4 550 zaměstnaneckých míst, propuštěno bylo asi 2 700 lidí. Příští rok potká stejný osud neplánovaně dalších 700 civilních zaměstnanců. V resortu bude pracovat asi 31 700 lidí.