Švýcaři povolili vydání uprchlého podnikatele Pitra zpátky do Česka

Svatý Mořic – Švýcarské ministerstvo spravedlnosti rozhodlo, že povolí vydání uprchlého podnikatele Tomáše Pitra zpět do Česka. Jeho mluvčí upřesnil, že švýcarské ministerstvo dospělo k závěru, že jsou splněny všechny předpoklady pro vydání – hospodářské a daňové delikty, kterých se měl Pitr v Česku dopustit, jsou prý trestné i podle švýcarského práva. Verdikt ovšem není pravomocný, Pitr se proti němu může do 30 dnů odvolat.

Krátce po Pitrově zadržení přitom vůbec nebylo jasné, jak česká žádost o vydání dopadne. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ji odhadoval zhruba na 50 %, Pitrův právník Jan Křivánek pak viděl šance na vydání ještě pesimističtěji. Podle advokátových slov se uprchlý podnikatel v Česku bojí fyzické likvidace. Na otázku, zda by Pitr souhlasil s návratem v případě garance bezpečnosti, odpověděl právník následovně: „Kdyby k takovému vývoji došlo, tak by rozhodně byl zvažován.“

O vydání ale rozhodnuto zatím není, Pitr může rozhodnutí o svém vydání do 30 dnů napadnout u spolkového trestního soudu v Bellinzoně. Pokud by nebyl spokojen s jeho výrokem, může se odvolat ještě k nejvyššímu švýcarskému soudu. Ten je pak poslední instancí. Také ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil po dnešním verdiktu upozornil, že je třeba vyčkat až na pravomocný rozsudek. Pokud by se totiž Pitr odvolal, tak se bude celé jednání táhnout ještě měsíce.

Tomáše Pitra zadrželi švýcarští policisté 27. července v alpském středisku Svatý Mořic. Česko následně požádalo o jeho vydání zpět do vlasti. Pitr sice podal stížnost proti vazbě ve Švýcarsku, u soudu ale neuspěl. Stejně dopadla i jeho žádost o propuštění na kauci. Pitr tvrdil, že nehrozí, že by po propuštění z vazby uprchl. Dokládal to mimo jiné tím, že když ho zadržela policie, oznámil jí svou skutečnou totožnost. Podle soudních verdiktů ale ze spisu vyplývalo, že se při zadržení ve Švýcarsku prokázal falešným jménem a doklady.

Podnikatel byl v Česku v roce 2006 pravomocně odsouzen za daňové delikty k pětiletému vězení. Do věznice ale nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Letos byl pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny.