Letecká doprava se v Evropě pomalu vrací do normálu

Londýn - Provoz na západoevropských letištích omezený sněhem a mrazem se začíná pomalu vracet k normálu. Situace cestujících je nadále neutěšená na londýnském Heathrow. Během dne tam hodlají uskutečnit dvě třetiny plánovaných letů, večer se tam podařilo uklidit druhou runway. Naopak ve Frankfurtu se provoz obnovuje podle letového řádu, zrušeno bylo 70 spojů. Ráno po noční uzávěře otevřelo letiště v Dublinu. Cestující v Německu, Francii a Beneluxu ale musí ještě počítat se zpožděními.

Zrušení letů a vlakových spojů způsobilo o víkendu a v pondělí dopravní chaos, kvůli kterému na letištích a nádražích evropských metropolí zůstaly desetitisíce lidí. Nezvládnutí situace na některých letištích také vedlo evropského komisaře pro dopravu Siima Kallase ke kritice letišť, která by podle něj měla být na podobné situace lépe připravena.

Dnes se situace zlepšuje a mezinárodní letiště v Londýně a Frankfurtu nad Mohanem, která v posledních dnech zrušila stovky letů, se postupně vrací ke standardnímu provozu. Letiště v londýnském Heathrow oznámilo, že během dneška hodlá uskutečnit dvě třetiny plánovaných letů, což je dvakrát tolik než v úterý. Večer se podařilo zprovoznit druhou startovací dráhu, uzavřenou od soboty. Přesto v pěti terminálech letiště stále ještě čekají na odbavení tisíce lidí.

Francouzské řízení letového provozu (DGAC) vyzvalo přepravce, aby zrušili 15 procent letů na letiště Roissy-Charles de Gaulle a aby se ve čtvrtek připravili na zrušení 25 procent letů s ohledem na očekávané nové sněžení, informovala agentura AFP.

Ve Frankfurtu nad Mohanem dnes bylo zrušeno asi 70 letů z 1 300 plánovaných, jinak je prý provoz zatím plynulý. V úterý letiště muselo zrušit celkem 550 letů. Dnes byly pro provoz otevřeny zbývající dvě startovací dráhy, uzavřené od víkendu kvůli sněhu. Uvízlí cestující, z nichž 600 strávilo noc na letišti a další stovky ubytovaly letecké společnosti v hotelích v okolí, mají být nyní urychleně odbavováni.

Letiště Praha zatím eviduje tři zrušené lety British Airways na londýnské Heathrow. Jiné destinace zatím problémy se sněhem neohlásily. „Základem je, jak se bude vyvíjet počasí. Letiště mají problémy i s námrazou, některé lety se výrazně zpožďují,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Podobná je situace u rychlovlaků Eurostar, které jezdí mezi Londýnem, Bruselem a Paříží. Devět jich sice bylo i dnes zrušeno, ale zbylých 43 by mělo jet podle plánu. Provozovatel Eurostaru vyzval pasažéry, aby se k odbavení nedostavovali dříve než hodinu před odjezdem. Chce tak zabránit zácpám a zbytečnému čekání.

Letiště ve Frankfurtu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP