Martinů odejde ke konci roku, Klaus mu udělil plaketu

Praha - Tahanice okolo odchodu policejního prezidenta Oldřicha Martinů jsou u konce. Po dnešním jednání na Hradě s prezidentem Václavem Klausem Martinů oznámil, že rezignuje na svoji funkci ke konci roku. Ministr vnitra Radek John jeho rezignaci přijal. Výměna policejního prezidenta vyplynula z dohody koaličních stran uzavřené na včerejší schůzce před hlasováním o nedůvěře vládě. Na jeho odchodu trvaly Věci veřejné, naopak ODS v čele s premiérem Petrem Nečasem za Martinů stála. Policejní prezident nyní čeká na nové umístění, pravděpodobně v mezinárodní organizaci Europol nebo v diplomacii.

Schůzka trvala zhruba půl hodiny. „V rámci schůzky jsme s prezidentem diskutovali celou záležitost v širším kontextu. Na základě této dnešní schůzky, hodnocení celé situace, která se vyvíjí v posledních dnech, a z důvodu uklidnění a vytvoření podmínek pro práci Policie ČR v následujícím rozpočtově limitovaném roce, jsem se rozhodl rezignovat na pozici policejního prezidenta k poslednímu prosinci letošního roku, setrvat ve služebním poměru příslušníka policie a začít s intenzivní přípravou na možné vyslání ke službě v zahraničí,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Martinů s tím, že se odhodlal rezignovat až dnes.

Klaus se rozhodl udělit Martinů stříbrnou plaketu jako ocenění úsilí, které věnoval policii a českému státu. „Tohoto ocenění si velmi vážím, je to ocenění nejen mé osoby, ale i všech policistů a všech policistek,“ doplnil po schůzce Martinů.

Radek John:

„V komisi, která vybere nového policejního prezidenta, budou kromě členů ministerstva, policie a odborů také zástupci všech demokratických parlamentních stran. Její rozhodnutí budu zcela respektovat. Usiluji o to, aby nový policejní prezident byl osobou nezávislou, odborně erudovanou a všeobecně respektovanou – tedy osobou s nezpochybnitelným mandátem.“

Martinů je výměnou za důvěru vládě

Koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných po Klausově intervenci přežila hlasování sněmovny o nedůvěře, které vyvolala opozice kvůli údajné korupci ve Státním fondu životního prostředí. Věci veřejné s podporou kabinetu váhaly, po schůzce s prezidentem však oznámily, že proti vládě hlasovat nebudou. Uvedly však, že chtějí do budoucna důvěru spojit s postupem proti korupci a obsazením funkce policejního prezidenta.

Předseda VV a ministr vnitra Radek John vyzval již před údajnou korupční aférou Martinů k rezignaci. Klaus už kvůli tomu dříve přijal Martinů i Johna, svůj názor ale nevyjádřil. V souvislosti s kauzou kolem Státního fondu životního prostředí dal John podnět k prověření policejního prezidenta, protože podle něj vynesl na schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS) citlivé informace. Martinů ale řekl, že žádné informace z vyšetřovacího spisu nevynesl, protože ho ani nezná. Inspekce již podle médií policejního prezidenta vyslýchala.

Nečas odmítl schůzky s Martinů kvůli kauze Drobil

Premiér Petr Nečas dnes na tiskové konferenci odmítl, že by ho policejní prezident Oldřich Martinů informoval o podrobnostech ohledně vyšetřování kauzy údajné korupce týkající se Státního fondu životního prostředí. Opozice i koaliční partneři Nečasovi vyčítali, že se nechal o vyšetřování případu, ve kterém sám figuruje, informovat policejním prezidentem, aniž o tom věděl ministr John.

Nečas považuje za přirozené, že se jako předseda vlády stýká se zástupci bezpečnostních složek. Prohlásil však, že se v žádném případě nenechává informovat o konkrétních kauzách a nemá informace z otevřených spisů. Nečas se nicméně sešel s Martinů těsně před schůzkou lídrů koaličních stran, která se měla věnovat právě kauze údajné korupce na SFŽP.

Generálmajor Oldřich Martinů (45):

Narodil se v Humpolci, vystudoval praporčickou školu při Pohotovostním pluku Veřejné bezpečnosti (1984-86), Vysokou školu SNB (1988-90) a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy (1990-95). Byl členem KSČ, a to v letech 1988-89. K policii nastoupil v roce 1984 po maturitě na humpoleckém gymnáziu, vypracoval se až na ředitele Národní ústředny Interpolu Praha.

Na podzim 2002 vyhrál výběrové řízení na jedno z míst náměstků policejního prezidenta, odpovídal za oblast mezinárodní spolupráce. Do funkce policejního prezidenta jej v roce 2007 jmenoval ministr vnitra Ivan Langer (ODS), uvažoval o něm už dříve i František Bublan (ČSSD). Jeho prioritou měla být reforma policie. Současný ministr Radek John jej odvolal - kritizoval zejména špatnou ekonomickou a personální situaci policie a malou snahu Martinů v boji proti korupci.