Minutou hluku demonstrovali lidé odpor ke zvyšování limitů

Praha - Před ministerstvem zdravotnictví na pražském Palackého náměstí se sešlo několik desítek odpůrců zvyšování hlukových limitů na silnicích i železnici. Před budovou záměrně tropili hluk, aby tím poukázali na to, jak zvýšení limitů znepříjemní život lidem žijícím v okolí komunikací. Organizátorům vadí to, že místa, kde jsou v praxi limity překračovány, by se po navýšení limitů stala „papírově“ klidnými. Akci s názvem Minuta hluku uspořádala iniciativa ProAlt, v rámci demonstrace předali organizátoři petici proti plánovanému vládnímu nařízení.

Vláda se totiž chystá schválit novelu o ochraně veřejného zdraví, která má zvýšit hlukové limity na pozemních komunikacích a drahách o 5 dB v denní době a až o 10 dB v noční době. „Tento krok přesně odpovídá celkové politice vlády, která je ochotna obětovat zdraví občanů ve prospěch zisku velkých investorů a stavebních a dopravních lobby,“ komentuje to mluvčí iniciativy ProAlt Tereza Stöckelová.

Například hluk na pražském náměstí Míru dosahuje přes den 65 až 67 decibelů, a tedy překračuje povolený limit. Navýšení limitu by znamenalo, že vytížená dopravní tepna se najednou stane klidným místem. Ministerstvo zdravotnictví o tomto záměru mluvilo už v únoru. Prý se inspirovalo v zemích EU a limity budou pouze doporučené. „V rozmezí 65 až 70 decibelů už začínají být zvýšená zdravotní rizika krátkodobě únosná, nicméně to zvýšení by mělo být pod touto hranicí,“ řekl pro ČT mluvčí ministerstva zdravotnictví Vladimír Sršeň.

Reprotáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Petr Kučera ze sdružení Motolský ordovik:

„Vyhláška lidem (z hlučných lokalit) zabrání v možnosti uplatňovat svoje práva a v podstatě se nebudou moct bránit.“

Vyšší povolená hladina hluku umožní také dokončení řady silnic, které by při zachování limitu nemohly být vůbec otevřeny. „Značně to komplikovalo samotnou stavbu. Nově navržené limity usnadní výstavbu městských obchvatů,“ uvedl pro ČT mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Ervín Dombrovský. Návrh také ušetří radnicím značné finance. Třeba pražský magistrát kvůli limitům snížil rychlost na magistrále o 20 kilometrů v hodině, a hlučnost klesla o 2 - 3 decibely. Když vláda normu přijme, nebude mít radnice už nejmenší důvod stavět protihlukové stěny, požadované místními obyvateli.

Kromě ProAltu se za happening před ministerstvem staví i celá řada obcí, pražských městských částí i občanských sdružení. Lidé mohou petici podepisovat i během protestní akce.

Obce, které podporují happening

  • Modletice
  • Dobřejovice
  • Herink
  • Dolní Břežany
  • Jesenice
  • Horoměřice
  • Praha-Libuš
  • Praha 12
  • Praha-Běchovice
  • Praha-Dolní Počernice
  • Praha-Suchdol
Plánované zvýšení hlukových limitů
Zdroj: ČT24