Pražské expresní autobusy posílí, pojedou i po šesti minutách

Praha – Autobusová linka 125, která spojuje pražské Jižní Město se Smíchovem a část její trasy vede po Jižní spojce, bude od ledna jezdit častěji. Podle organizace ROPID, která objednává veřejnou dopravu v Praze a okolí, je o tzv. expresní linku velký zájem. Podle odhadu mluvčího ROPIDu Filipa Drápala přepraví linka každý pracovní den zhruba 8 500 lidí.

„Spojení si velmi rychle získalo nové cestující a již v měsíci listopadu bylo zaznamenáno na části spojů ve špičkách pracovního dne překračování standardů obsazenosti,“ uvedl Drápal. Pražský dopravní podnik proto linku posílí hned v první pracovní den příštího roku.

V ranní špičce se interval mezi jednotlivými spoji sníží o 1,5 minuty na 6 minut. V odpolední špičce potom autobusy pojedou každých 7,5 minuty namísto dosavadních 10 minut. Podle ROPIDu se tak zvýší kapacita linky v nejvytíženějších obdobích o čtvrtinu. V sedle pracovního dne a o víkendech budou autobusy 125 nadále jezdit po čtvrthodině.

Linku 125 zavedl pražský dopravní podnik v září, když byl po otevření jihozápadní částí Pražského okruhu zakázán vjezd kamionům na západní úsek Jižní spojky. Provoz se tam proto zklidnil a zmizely dříve obvyklé kolony. Autobusy jezdí po trase Smíchovské nádraží - Lihovar - Chodovec - Chodovská tvrz - Litochlebské náměstí - Bachova - Mikulova - Hněvkovského - Modrá škola - Háje - Horčičkova - Jižní Město. Jízdní doba mezi Smíchovským nádražím a stanicí metra Háje je dvacet minut.

Vydáno pod