Od ledna se na Šumavě otevřou území, kam se dosud nesmělo

Železná Ruda – Už od ledna budou moci lidé navštívit rozsáhlá území Šumavy, kde zatím platí zákaz vstupu. Ochranáři totiž nedokázali zvrátit rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, podle kterého byla takzvaná klidová území vyhlášena v rozporu se zákonem. Přístupná tak nově budou i místa uzavřená například od roku 1948. Národní park je od listopadu bez ředitele, o nových zónách tak zatím může jen složitě vyjednávat. Nejde přitom o žádnou krátkodobou záležitost, bude zřejmě nezbytná i změna zákona. Lidé se tak na nepřístupná místa budou moci podívat zřejmě minimálně do poloviny příštího roku. Šumavští ochranáři ale mohou i slavit. Po třiceti letech plánovaní se Národní přírodní rezervace konečně rozšířila i do oblasti kolem železnorudských jezer. Letošní rozšíření rezervace u Černého a Čertova jezera je ale zřejmě na dlouhá desetiletí poslední.

Ledovcová jezera patří mezi turisticky nejvyhledávanější cíle na Šumavě, ročně je navštíví statisíce turistů. Podle původního návrhu měla být oblast zvětšena o sto procent. Nakonec došlo ke zvětšení jen o 22 hektarů, a to pouze v oblasti karů ledovcových jezer. „Dnes můžeme říct, že devadesát procent karů ledovcových jezer je pod přísnou ochranou, která je k dispozici,“ řekl ČT ředitel Chráněné krajinné oblasti Šumava Pavel Hubený.

Nejvyšší možná ochrana je důležitá především pro celý místní ekosystém, v němž žije řada ohrožených živočichů. „Jsou tam i úplné rarity, jako třeba střevlíček oreonebria castanea, který žije jenom tady na Jezerní hoře,“ dodal Hubený. Turisté se ale podle ochranářů dalších omezení obávat nemusí. K rozšíření Národní přírodní rezervace došlo v místech, kde nejsou vyznačené žádné turistické trasy.

Reportáž Petra Šuleře a Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Rozšíření území s nejpřísnější ochranou nevadí ani nedaleké Železné Rudě, která se už několik let snaží prosadit otevření Lávkové stezky nad Čertovým jezerem. „Problém samozřejmě je to, že zákony na ochranu přírody jsou nadstandardně využívány, a stává se, že je do prostor znemožňován přístup,“ uvedl starosta Michal Šnebergr (ODS).

CHKO Šumava
Zdroj: ČT24