Originální šperky z elektroodpadů vyrábí chráněná dílna

Praha - Náušnice vytvořené z tlačítek telefonní budky - i takové předměty vyrábějí lidé s postižením v chráněné dílně Modrý Klíč. Výrobky Trash Made vytvořené z recyklovaného elektroodpadu byly poprvé představeny na Designbloku 2009. Poptávka po těchto předmětech se od té doby rapidně zvýšila a zájemci si mohou produkty koupit například i přes internetový obchod.

„V elektroodpadu je materiálu opravdu hodně a je velice různorodý. Jsou to třeba kabely, součásti klávesnic nebo chladiče,“ uvedla manažerka projektu Trash Made Lenka Drápalová. Z bytových i módních doplňků lze z odpadu vyrobit především klasické šperky jako náhrdelníky, brože, náramky či lampičky a hodiny do bytu.

Předměty z recyklovaných materiálů často vyrábí i samotní šperkaři či designéři, kteří ozdoby navrhují. „Máme radost z toho, že o výrobky je zájem a to nejen o výrobky z recyklovaných odpadů. Naše chráněné dílny vyrábějí keramiku, svíčky či textilní výrobky. Nyní před Vánoci byl zájem o vánoční ozdoby a přání,“ doplnil zástupce ředitele školy SPMP Modrý Klíč Radovan Netušil.

Systém spolupráce jednotlivých partnerů funguje na základě několika skutečností: „Firma Rema, která za celým projektem stojí, se zabývá recyklací elektroodpadu. Vybírá stará zařízení od nejrůznějších osob, z domácností nebo z firem…My část toho materiálu využíváme a vyrábíme z něj šperky,“ přiblížila proces získávání potřebného materiálu Drápalová.

Podle Drápalové bylo zpočátku nutné designéry oslovovat, nicméně později se začali ozývat sami: „Mysleli jsme si, že to bude ideální spojení. Mluvit o recyklaci je velmi těžké…Toto je jedna z forem, jak poukázat na to, že materiál se dá znovu využít a je možné z něj vytvořit něco, co je krásné.“

  • Šperky z recyklovaných materiálů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2196/219534.jpg
  • Šperky z recyklovaných materiálů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2196/219530.jpg