Aktivisté vystrojili Drobilovi pohřeb

Praha - Několik lidí z ekologické iniciativy ProAlt se dopoledne přišlo před ministerstvo životního prostředí symbolicky rozloučit s Pavlem Drobilem. Exministr podle nich za dobu svého působení v úřadu poškodil zájmy ochrany životního prostředí a klimatu. Iniciativa mu proto připravila rozlučkové parte a tvrdí, že Drobilova rezignace je největším vánočním dárkem pro českou přírodu. Recesistické poslední rozloučení proběhlo i za doprovodu smuteční hudby. Místopředseda ODS rezignoval na vládní funkci kvůli kauze údajné korupce na Státním fondu životního prostředí.

Zájmy ochrany životního prostředí poškodil Drobil podle pohřebního proslovu člena iniciativy Milana Štefance například tím, že v rámci takzvaného ekoauditu přistoupil na plán omezit velkou část ekologické legislativy. Prosazoval podle nich také omezení pravomocí České inspekce životního prostředí a i jemu přičítají podíl na prodloužení provozu elektrárny Prunéřov za ekology kritizovaných podmínek.

„Opouští ministerstvo kvůli korupčnímu skandálu spojenému se snahou přeměnit státní instituci na významný zdroj příjmu politické strany a jejích představitelů. Ještě před odhalením této korupční kauzy ale stihl udělat hodně pro to, aby usnadnil i přeměnu naší přírody a životního prostředí ve snadný zdroj příjmů těch, kteří se podílejí na jejich plánovitém ničení,“ uvedl Štefanec.

Do nového roku ministerstvu pořadatelé akce popřáli, aby se ho ujal ministr, který bude plnit poslání úřadu, jak ho nastavili exministři Josef Vavroušek, Bedřich Moldan a Ivan Dejmal.

Pavel Drobil
Zdroj: ČT24