Smog - černý evergreen Moravskoslezského kraje

Ostrava – Moravskoslezský kraj se dál dusí náporem smogu, rozptylové podmínky se dnes zhoršily na téměř celém jeho území. Limity polétavého prachu jsou několikanásobně překročeny na mnoha místech. Signál regulace, který meteorologové vyhlásili ve středu, platí i nadále. Znečišťovatelé, kteří mají platné regulační řády, tak musí dodržovat ekologická opatření, jež jsou v nich stanovena. V Ostravě je navíc zdarma MHD.

Na 14 z 16 stanic v Moravskoslezském kraji překročily naměřené denní hodnoty polétavého prachu 100 mikrogramů na metr krychlový, přičemž mezní hranice je 50 mikrogramů. Na 10 místech naměřené hodnoty přesáhly 200 mikrogramů a šest stanic dokonce naměřilo víc jak 300 mikrogramů na metr krychlový.

Nejhůře se dnes ráno dýchalo obyvatelům Bohumína na Karvinsku. Naměřené koncentrace polétavého prachu tam vystoupaly na téměř 420 mikrogramů na metr krychlový. Meteorologové předpokládají, že 24hodinové koncentrace prašného aerosolu budou i nadále výrazně nadlimitní.

Telefonát Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Lidé s chronickými dýchacími potížemi, nemocemi srdce, starší lidé a malé děti by se neměli dlouho zdržovat venku. Dospělí, kteří nemají zdravotní problémy, by se při pobytu venku měli zdržet zvýšené fyzické námahy.

obrázek
Zdroj: ČT24