Žena unesla na vánočních trzích v Linci syna, teď ji stíhá policie

Linec - Šestadvacetiletá Češka podle všeho unesla během návštěvy předvánočního trhu v Linci svého pětiletého syna, který žije se svým 36letým rakouským otcem poblíž tohoto města na Dunaji. Oznámila to dnes rakouská policie. Žena po společné návštěvě trhů dohodnuté se svou matkou, českým přítelem a rakouským otcem dítěte vzala syna a odjela s ním do Česka, uvedla agentura APA.

Mladá matka se spolu se svým nynějším přítelem a svou matkou v úterý s otcem dítěte dohodla, že se se synem před Vánocemi uvidí. Na středu si proto domluvili společnou návštěvu vánočních trhů v Linci. Během pobytu na trzích matka řekla, že zajde s dítětem koupit hračku. Ve skutečnosti se synem nastoupila do auta s poznávací značkou z Ústeckého kraje a odjela. Dnes po telefonu oznámila otci dítěte, že ona i syn jsou v pořádku. Zdržují se zřejmě v Česku poblíž polských hranic.

Otec dítěte podal na Češku trestní oznámení. Rakouská policie po ní vyhlásila pátrání a informovala i své české kolegy. Na svých internetových stránkách dnes uvedla, že dosavadní pátrání v Horních Rakousích a v jižních Čechách bylo bezvýsledné. Policisté rovněž uvedli, že matka i přítel šestadvacetileté Češky byli jejím činem zjevně překvapeni. Oba později odjeli z Rakouska vlakem.

Rakouský soud svěřil v roce 2008 dítě do péče otce. Matka se s rozhodnutím nesmířila a usiluje o nové projednání opatrovnictví u českého soudu.