Smogový nápor na severu Moravy povolil

Ostrava - Hodnoty polétavého prachu v ovzduší v Moravskoslezském kraji výrazně klesly pod limit. Meteorologové proto dnes ráno odvolali od středy trvající smogovou situaci. Po poledni také díky přetrvávajícímu lepšímu stavu ovzduší na Ostravsku a Karvinsku zrušili upozornění na možný výskyt smogu. Dnes ráno se hodnoty čtyřiadvacetihodinových koncentrací prachu v ovzduší pohybovaly na všech měřicích stanicích od devíti do 20 mikrogramů na metr krychlový, limit je přitom 50.

Meteorologové proto zrušili regulaci výroby největších znečišťovatelů na Ostravsku. Také městská hromadná doprava v Ostravě přestane jezdit zdarma. Podle pracovníka infoservisu Dopravního podniku Ostrava bude ale ještě celý dnešní den doprava bezplatná. Během dnešního dne meteorologové nepředpokládají významnější změnu, hodnoty prachu v ovzduší mají s velkou pravděpodobností zůstat nadále pod limitem.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v Evropě a právě v zimním období bývají rozptylové podmínky často velmi špatné. Obyvatelstvo je v kraji vystaveno zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na jejich zdraví. Město Ostrava dokonce kvůli ovzduší podalo žalobu na stát, který podle vedení města nepřijal dostatečná opatření pro zlepšení situace.