Rodinný dům shořel, pak se na něj sesul svah

Solopisky - Při dnešním požáru rodinného domu v obci Solopisky v okrese Praha-západ se zranili tři lidé, kteří skončili v nemocnici. Oheň objekt zcela zničil, na dům se po požáru ještě sesul svah nad nemovitostí. Hasiči zatím příčinu vzplanutí neznají. Předběžná škoda se odhaduje na tři miliony korun.

Rodinný dům v zastavěné části obce vzplál krátce před 02:00, na místě zasahovalo pět jednotek hasičů. Oheň dostali pod kontrolu po půl hodině a za další dvě hodiny už byl oheň zcela zlikvidován. „Hořet mohlo začít kvůli závadě na  elektroinstalaci, nebo se změnily provozní podmínky kotle. Vyloučit nemůžeme ani úmyslné zapálení,“ uvedl vyšetřovatel středočeských hasičů Tomáš Nocar. Po požáru se na zcela zničený  dům sesula stráň za domem, protože se zbortila opěrná zeď. Hrozí další zborcení svahu, proto hasiči nebudou několik tisíc metrů krychlových sesuté půdy odklízet. Nedostanou se tak k důkazům, proč začalo hořet.

Možnost nepředpokládaných změn provozních parametrů kotle se vyšetřovateli jeví jako málo  pravděpodobná, vyloučit je ale nemůže. „Případ uzavřeme se třemi verzemi,  přičemž se s největší pravděpodobností přikloníme k závadě na elektroinstalaci,“ řekl Nocar.

V domě byli při příjezdu hasičů podle vyšetřovatele čtyři lidé, z toho tři se nadýchali kouře a skončili v nemocnici. Zdravotničtí záchranáři převezli do pražské nemocnice v Motole matku, šestiletého chlapce a dívku ve věku 19 let. „Měli jsme u nich podezření na nadýchání zplodin,“ uvedl náměstek středočeské záchranné služby Petr Mach. Předběžná škoda se odhaduje na tři miliony korun, hasiči uchránili okolní domy v hodnotě čtyři miliony korun.

Vydáno pod