John: Melčákova ochrana stála vnitro 2,6 milionu

Praha - Dvouleté hlídání bývalého poslance Miloše Melčáka, který byl v roce 2006 zvolen za ČSSD, stálo ministerstvo vnitra 2,6 milionu korun. Dnešnímu Právu to prozradil ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John. Osobního ochránce spolu s řidičem přidělil Melčákovi bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer v únoru 2007 poté, co spolu s Michalem Pohankou, který byl také zvolen za ČSSD, podpořili druhou vládu Mirka Topolánka. John upřesnil, že mzdové náklady Melčákova osobního strážce přišly vnitro na 1,019 milionu korun, mzdové náklady na ochránce/řidiče na 955 625 korun a zajištění dopravy, tedy provoz automobilů, na 636 702 korun.

„To je výsledek poměrů v minulém volebním období. Doufám, že v našem období nebudou žádní přeběhlíci a nebudou podobné útraty,“ prohlásil John.

Ze sociální demokracie byl Melčák vyloučen. Od té chvíle patřil k loajálním koaličním poslancům, na které se mohl premiér Topolánek v klíčových otázkách vždy spolehnout, píše Právo.

Zatímco ČSSD označovala přidělení ochranky Melčákovi za důkaz politické korupce, Topolánek i Langer to zdůvodňovali výhružnými dopisy a e-maily, které prý Melčák opakovaně dostával. Paradoxně mu však Langer bodyguardy odebral krátce po pádu Topolánkovy vlády v květnu 2009. Spolu s ním o ně přišel další z přeběhlíků, bývalý poslanec ČSSD Evžen Snítilý, píše Právo.

Podle listu měl Melčák na střídačku k dispozici policejní audi a suberb. Jeho ochrana byla nepřetržitá, osobní strážci ho doprovázeli nejen do Sněmovny na trase Praha - Zlín - Praha, ale také na dovolenou. Melčák využíval policejní vozy zejména k cestám do Zlína, kde měl trvalé bydliště.

Po skončení mandátu se bývalý poslanec Melčák vrátil k původnímu zaměstnavateli, a to na ministerstvo průmyslu a obchodu.

Vydáno pod