Hasiči a policisté přijdou i o stravenky

Praha - Hasiči a policisté příští rok přijdou kromě desetiprocentního snížení tabulkových platů ještě o další stokoruny měsíčně. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN), podle kterých dostanou příslušníci bezpečnostních složek méně ve stravenkách a dalších benefitech. Klesnout jim má i rizikový příplatek. Podle deníku tak někteří přijdou až o 15 procent letošní mzdy. Tarifní složka platu tvoří v průměru 70 procent mzdy policistů. Ministerstvo vnitra tvrdí, že v celkovém objemu mzdy tak dojde ke snížení platů policistů o 6,3 procenta.

„Doufám, že to tak nakonec nebude. Podle mých informací z posledních hodin by u policie mělo dojít ke snížení pouze o deset procent z tarifů. Z příjmu konkrétního policisty by to mělo být tedy 6,3 procenta. Nevím ale, jak to bude u hasičů. Příplatků by se tak škrty neměly dotknout, otázka je ale, jaká bude situace jednotlivých krajských ředitelství,“ řekl předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek. Informaci potvrdil i mluvčí resortu Pavel Novák.

Odbory zvažují další protesty

Rozhovor s Milanem Štěpánkem, Jiřím Novákem a Petrem Papouškem (zdroj: ČT24)

Noviny ale uvedly, že podle odborářů je již jisté, že i policisté přijdou od ledna, podobně jako hasiči, o část nadtarifních částí platu. Místopředseda nezávislého odborového svazu policie Radek Stelzer poznamenal, že finanční rezerva vytvořená odchody policistů nestačí. Deník píše, že pokud budou krajská ředitelství nucena šetřit dál, mohou policistům sáhnout i na osobní příplatky. Naopak příplatek za vedení by měl policistům zůstat.

Škrty v příplatcích dopadnou podle deníku i na hasiče. V Plzeňském kraji jim mají snížit rizikové příplatky o 300 korun měsíčně. O snižování rizikového příplatku se již mluví i mezi pražskými hasiči. Krajská ředitelství mají sice vlastní hospodaření, ale snižování mezd budou řešit podobně. Kromě propouštění mohou v zásadě volit jen mezi snižováním osobního nebo rizikového příplatku.

Hasiči v Praze přijdou o stravenky úplně

Méně peněz ale dostanou příslušníci ozbrojených složek také ve stravenkách. Odbory proto zvažují další protesty. Hasiči v Praze o ně přijdou úplně. V Plzeňském kraji jim bude zaměstnavatel na stravu přispívat místo současných 55 korun jen 15 korunami denně. Důvodem je snížení příspěvku do fondu kulturních a sociálních potřeb ze dvou procent objemu mezd na jedno procento.

Podle návrhu zákona o státním rozpočtu má příští rok policie dostat 28,6 miliardy proti letošním 33,5 miliardy. Hasiči mají mít 6,9 miliardy, zatímco letos dostali 8,1 miliardy.

Policejní auta
Zdroj: ČT24