Ze 46 přepadení si muž odnesl 6,3 milionu, hrozí mu 12 let

Plzeň – Policisté z Plzeňského kraje uzavřeli sérii desítek přepadení bank, pošt a sázkových kanceláří spáchaných na území celého Česka. Ze 46 skutků viní devětadvacetiletého muže z Klatovska. Loupežemi měl získat 6,3 milionu korun. Pachateli, který se při činech mimo jiné maskoval změnou velikosti bot či hlasu, hrozí až 12 let vězení. Policie věc předá státnímu zástupci do konce ledna 2011 s návrhem na podání obžaloby. Kriminalisté označují dopadení nadprůměrně inteligentního muže za jeden z nejvýznamnějších úspěchů. Jde o největší sérii loupeží za poslední roky.

Policisté o loupeži poprvé informovali počátkem listopadu. Tehdy muže vinili ze 40 skutků s celkovou škodou 4,9 milionu korun. Poté vyšlo najevo, že má na svědomí dalších šest činů. „Šlo o útoky na peněžní ústavy v Brně od června 2007 do února 2010,“ dodala krajská policejní mluvčí Martina Kohoutová. Nejvíce skutků spáchal muž v Plzeňském kraji.

Policie muže dopadla v březnu po přepadení banky

Dopaden byl letos 19. března, kdy přepadl jeden z peněžních ústavů v Plzni. K jeho zatčení pomohla zaměstnankyně, která lupiče sledovala. Místa přepadení si muž často vybíral ze sedla bicyklu. „Vyjel na výlet, dost často ani nevěděl, kde zrovna je. Na místě mu nezáleželo,“ uvedl už dříve kriminalista Luděk Šilhánek. Když se na trase vyskytla pošta nebo banka, šel ji vyloupit. Vybíral si menší provozovny s maximálně dvěma zaměstnanci a čas těsně před zavírací dobou. Fyzické násilí použil jen jednou.

U lupiče se peníze nenašly. Část zřejmě prosázel a část utratil za nejrůznější převleky. „Neměl společníky, nebyl předtím trestně stíhán. Ústavy si vytipoval náhodně, často se předtím ani nebyl na místě podívat. Na místa činů se dostával buď vlakem, nebo na kole, vystřídal nejméně sedm jízdních kol,“ řekl kriminalista Vladimír Kroc. Obviněný je svobodný, nevyučený. Živil se občas brigádami jako dělník. Při přepadeních používal různé nože, ale i plynové pistole.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24