Cestující už v Praze nebudou muset mávat na autobusy

Praha - Lidé už od 3. ledna nebudou muset v Praze mávat na autobusy na pražských zastávkách na znamení. Řidiči autobusů zastaví vždy, když na ostrůvku uvidí cestující. Organizátor hromadné dopravy ROPID navíc od příštího roku navyšuje i počet zastávek na znamení kvůli šetření i rychlejšímu cestování. Od ledna si také připlatí za jízdenku cestující, kteří jezdí do Prahy ze středočeských měst.

Pokud budou chtít lidé na zastávkách na znamení nastoupit, měli by stát tak, aby je řidič viděl. Řidič pak podle mluvčího organizace Ropid Filipa Drápala zastaví vždy, když v zastávce bude alespoň jeden člověk, a také tehdy, pokud už v zastávce zastavil jiný autobus. V takovém případě by totiž mohl cestujícího přehlédnout.

„Cestující na zastávkách na znamení budou mít větší jistotu, že jim autobus zastaví, a eliminují se případy, kdy cestující přehlédl přijíždějící autobus a ten mu následně nezastavil,“ uvedl Drápal. Podle Drápala tento systém funguje například v Brně, Ostravě, Olomouci, Liberci a Jablonci nad Nisou i v některých okolních zemích. ROPID si od tohoto opatření slibuje zvýšení plynulosti a rychlosti dopravy.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Od ledna bude i více zastávek na znamení. „V současné době je jich na území Prahy asi 600 a od ledna jich přibude zhruba 160,“ uvedl Drápal. Změna se týká především okrajových částí Prahy, kde autobusy jezdí málo vytížené. Jen ve Kbelích jich od ledna bude 10. Jejich kompletní seznam je zveřejněn na internetu.

Počet zastávek na znamení ROPID zvyšuje hlavně z ekonomických důvodů. Po první velké vlně zavádění těchto zastávek v roce 2007 ušetřil dopravní podnik i další přepravci na naftě ročně miliony korun. Více zastávek na znamení řidiči autobusů schvalují, režim mávání by ale jednoznačně zachovali.

Další velká novoroční změna v dopravě se dotkne cestujících, kteří jezdí do Prahy za prací ze středočeských měst. Budou si totiž muset za jízdenku i kupony připlatit. „Na základě rozhodnutí Středočeského kraje bude navýšeno jízdné ve vnějších tarifních pásmech zhruba o 20 procent,“ doplnil Drápal. Například měsíční doplňkový kupon pro cestování z Prahy do Roztok u Prahy bude stát 300 korun.

Některé autobusové spoje třeba z Milovic nebo z Kolína navrhuje Středočeský kraj úplně zrušit.

Zastávka na znamení
Zdroj: ČT24