Místo ředitele policie by mohl dostat náměstek Bílek

Praha - Uvolněné křeslo policejního ředitele už má prvního možného majitele. Oldřicha Martinů, který rezignoval k 31. prosinci, by rád nahradil jeho náměstek Ivan Bílek. Mladé frontě dnes to potvrdil člověk z vedení ministerstva vnitra. Bílek se jako druhý muž policie může o post ucházet přednostně, bez výběrového řízení.

Ivan Bílek včera využil své právo a oficiálně se přihlásil o křeslo nejmocnějšího policisty v zemi. Píše to Mladá fronta Dnes. Ze zákona jako dosavadní náměstek policejního prezidenta nemusí do výběrového řízení, které chce šéf vnitra Radek John nejspíš vypsat ještě tento týden. „Mohu potvrdit, že jsme dostali žádost dosavadního náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka,“ řekl nejmenovaný zdroj z vedení ministerstva.

Příliš nadějí na to nemá. Musel by s tím souhlasit právě ministr vnitra, což je prakticky vyloučeno. Bílek je totiž Věcmi veřejnými považován za člověka blízkého exministru Ivanu Langerovi (ODS). Proti Bílkovi hovoří i to, že ministr John několikrát slíbil, že na šéfa policie vyhlásí otevřený konkurz. Učinit by tak měl v příštích dnech. Bylo by nelogické, aby nyní rozhodl, že přednostně uspěje Bílek.

Policejním prezidentem se může stát Bílek (zdroj: ČT24)

Odchod Oldřicha Martinů z postu policejního prezidenta byl součástí politického obchodu, díky kterému se Věci veřejné nakonec rozhodly podpořit vládu při hlasování o nedůvěře. To vyvolala sociální demokracie kvůli korupční kauze ve Státním fondu životního prostředí. Případ několik dní výrazně ohrožoval stabilitu koalice.

Rezignaci Martinů uvítal nakonec i premiér. „Beru tento krok na vědomí, koneckonců byl svým způsobem očekávatelný, protože to napětí mezi ministrem vnitra a policejním prezidentem nešlo dlouhodobě akceptovat,“ prohlásil Petr Nečas.

Kdo nakonec křeslo obsadí, má vybrat komise složená ze zástupců ministerstva vnitra, policie, odborů a parlamentních stran kromě komunistů.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24