Na silnicích zemřelo 749 lidí, nejméně od roku 1990

Praha - Podle policejních statistik si letos dopravní nehody vyžádaly na českých silnicích 749 životů, což je nejméně obětí od roku 1990. Dosud nejnižší počet mrtvých zaznamenali policisté loni, bylo jich 832. Cíl ministerstva dopravy - snížit počty obětí kolizí za rok na 650, ale i tak zůstane pro letošek nenaplněn. Od roku 1990 zemřelo na silnicích nejvíce lidí v roce 1994, bylo jich 1 473. Pod hranici 900 obětí se dostal poprvé až rok 2009.

Nejtragičtějším dnem letošního roku byl pátek 9. července, kdy na silnicích zahynulo 12 lidí. Po devíti obětech si vyžádaly nehody v pátek 2. července a ve čtvrtek 4. listopadu. Nejvíce usmrcených za měsíc zaznamenali policisté v červenci, kdy při nehodách zemřelo 103 lidí. Nejbezpečnějším měsícem pak byl naopak se 30 oběťmi únor.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

V tragické červencové bilanci se odrazil zejména počátek školních prázdnin. Přestože policisté nenašli společného jmenovatele těchto dopravních nehod, uvedli, že se řidiči chovali zkratkovitě a zhoršila se i jejich disciplína. Podle policie za to mohlo i extrémně horké počasí. Nejhorší skupinou jsou tradičně mladí řidiči.

V porovnání s rokem 2009 bylo letos více obětí v březnu, červnu, červenci, září a listopadu. Prosinec se mezi tyto měsíce již patrně nezařadí, muselo by zemřít dalších 23 lidí. Počet obětí v prosinci je relativně nízký, zřejmě k tomu paradoxně přispělo i špatné počasí, kdy si řidiči kvůli náledí a opakovanému sněžení dávají větší pozor než jindy.

Od ledna do listopadu zemřelo nejvíce lidí kvůli nehodám zaviněným řidiči motorových vozidel, což se pravděpodobně ani po prosincovém vyhodnocení nezmění. Řidiči nejčastěji havarovali kvůli tomu, že se plně nevěnovali řízení, nepřizpůsobili rychlost stavu vozovky a nedodrželi bezpečnou vzdálenost mezi auty.

Oběti nehod na silnicích od roku 1990 do roku 2010
Zdroj: Policie ČR/ČTK