Mladí učitelé dostanou šest tisíc navíc, starší jen pár stovek

Praha – Sto deset tisíc kvalifikovaných učitelů si letos přijde na lepší plat. Ti nejmladší dostanou o tisíce více, na ty nejstarší zbudou jen stovky. Přesto pedagogové z vyšších mezd nadšeni nejsou. Kantorské platy totiž zůstanou i tak pod průměrem. Školníkům, uklízečkám nebo kuchařkám pak stejně jako dalším státním zaměstnancům příjem klesne o desetinu.

Začínající učitelé dostanou letos zhruba o šest tisíc korun více, učitelky z mateřských škol si polepší dokonce o osm tisíc. Učitelské platy tak budou nově začínat na dvaceti tisících hrubého. „Na jednu stranu mi tabulky udělaly radost, hlavně pro ty nové adepty, které budeme přijímat z pedagogických fakult, ale na druhou stranu jsem nečekala, že se na ně bude zbytek sboru skládat,“ uvedla ředitelka ZŠ náměstí Curieových Libuše Vlková.

Mladí učitelé ve školství nejsou, musíme je nalákat

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Ministr školství Josef Dobeš (VV):

„Demografie učitelského sboru je velmi děsivá. Těžiště těch učitelů máme 45 let a více.“

„Zejména ti, co dneska mají 30, 32 let praxe, tak dostanou zhruba přidáno 300 korun a ti mladí, kteří toho ještě moc neukázali, dostanou podstatně víc,“ stěžuje si ředitel ZŠ Bítovská Michal Novák. Ministr ale věří, že jinak by mladí učitelé do škol nepřišli. Školské odbory ale tvrdí, že je to pořád málo. „Jsme spokojeni s tím, že pedagogům se nebralo. Přidává se jim do tarifních platů a vnímáme to jako první krok k jakési nápravě, narovnání vůbec té platové diskriminace vůči jiným profesím ve veřejném sektoru,“ komentuje situaci předseda školských odborů František Dobšík.

Přidáno by měli učitelé dostat i v roce 2012. Dobeš jim slibuje další čtyři miliardy korun. Tentokrát by mělo jít o odměny, které budou pedagogům rozdělovat ředitelé škol. Aby ale odměňovali spravedlivě, budou snáze odvolatelní a omezí se jim funkční období. „Uděláme pro ředitele období šestileté, a pak bude vždycky muset svůj post obhajovat,“ plánuje ministr. Pak se prý kvalita ředitelů škol zvýší a odměny dostanou jen ti nejlepší učitelé.

Josef Dobeš
Zdroj: ČT24