Na Pardubicku přibylo tragických nehod

Pardubice - Zatímco v České republice ubývá tragických nehod, v Pardubickém kraji bylo v loňském roce těžce zraněných a mrtvých nejvíce za poslední tři roky. Statistiku poznamenal alkohol a rychlá jízda. Jenom na Pardubicku nehody loni nepřežilo 23 lidí. Podle pardubické policejní mluvčí Evy Maturové je to číslo tragické a policisté doufají, že se statistika zlepší.

Policejní hlídky se proto znovu zaměří na frekventované úseky včetně nechvalně známé silnice I/35. Právě tady se u Cerekvice nad Loučnou na Silvestra zabili v autě při čelní srážce dva mladí lidé.

„Kromě dopravních akcí, které si plánuje naše okresní ředitelství, samozřejmě probíhají další akce, které jsou celorepublikové,“ doplnila Maturová.

Policisté se na začátku roku při silničních kontrolách zaměřují i na staré lékárničky, propadlé řidičáky a chybějící reflexní vesty. Na změny v povinné výbavě zatím řidiče hlavně upozorňují.

Také letos by měli řidiči počítat s tím, že budou policisté kontrolovat i používání antiradarů. V loňském roce kvůli aktivním antiradarům zabavili čtyři auta.

Podle policejních statistik si loňské dopravní nehody vyžádaly na českých silnicích 749 životů, což je nejméně obětí od roku 1990. Dosud nejnižší počet mrtvých zaznamenali policisté v roce 2009, bylo jich 832.