Sněhové jazyky se tvoří na Liberecku, očekává se ledovka

Praha - V Česku je převážně zataženo a teploty se pohybují mezi 4 až 8 stupni pod nulou. Ojediněle teploty klesly i pod 15 stupňů, například v Husinci u Prachatic. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pokryje náledí od čtvrtka do pátku celé Česko. Silnice jsou teď převážně holé a mokré. V Libereckém kraji zkomplikoval dopravu silný vítr a na silnici z Liberce na Frýdlant se tam tvoří sněhové jazyky. Ujetý sníh leží na vozovkách ve vyšších polohách Kroměřížska. Na železnici je stále uzavřena osoblažská úzkokolejka.

Meteorologové varují řidiče před ledovkou, v průběhu čtvrtka prý náledí pokryje celou ČR. Výstraha ČHMÚ platí až do pátku. Od čtvrtka se začne oteplovat, tající sníh pak může v noci namrzat. Na namrzlé cesty by si měli dávat pozor chodci i řidiči, podle ČHMÚ by se mohly vyskytnout i problémy se zásobováním.

Na silnicích v Orlických horách a na Rychnovsku hrozí námraza. Na horských cestách leží ujetá vrstva sněhu, místy s vyjetými kolejemi. Mrznoucí mlhy dnes hrozí v celém hradeckém kraji.

Na silnicích nižších tříd v kraji Vysočina leží zledovatělá vrstva sněhu krytá drtí, sjízdné jsou s opatrností. Hlavní tahy a dálnice D1 jsou většinou holé a vymrzlé, uvedla krajská správa a údržba silnic. Místy fouká silnější vítr a ve vyšších polohách kraje se mohou vytvářet sněhové jazyky.

Silný vítr zkomplikoval dopravu v Libereckém kraji. Nejhorší byla dopoledne situace u Dětřichova na silnici I/13 z Liberce na Frýdlant, kde sněhové jazyky zablokovaly jeden jízdní pruh a tvořily se tam kolony. Na místě také zapadl kamion a silnice byla podle silničářů s obtížemi průjezdná jen pro osobní automobily. 

Zledovatělé koleje vyježděné ve vrstvě sněhu mohou dnes řidiči potkat na některých silnicích v Plzeňském kraji. Silničáři proto doporučují jízdu se zvýšenou opatrností. Silnice prvních tříd a dálnice D5 jsou většinou holé a vlhké, na vedlejších silnicích jsou místy zbytky sněhu nebo uježděná sněhová vrstva krytá drtí, informuje Ředitelství silnic a dálnic.

V Karlovarském kraji zůstávají zbytky rozbředlého sněhu už jen na silnicích druhých a třetích tříd. Hlavní tahy jsou holé a mokré. I tak ale krajští silničáři doporučují opatrnost, teploty v noci klesly i pod minus 10 stupňů.