Káva téměř unesla americké letadlo

Toronto (Kanada) – Dramaticky a předčasně skončila cesta amerického letadla z Chicaga do Frankfurtu nad Mohanem. Ještě než se stroj s dvěma sty cestujícími vzdálil od amerického kontinentu, přišel z něj signál oznamující pokus o únos. Poté se letadlo odmlčelo, zanedlouho se ale dispečeři domluvili, že žádní teroristé na palubě nejsou. Stroj s nefunkčním navigačním zařízením přesto musel nouzově přistát v Torontu, kde se ukázalo, že údajný pokus o únos má na svědomí káva.

Na počátku dramatického přerušení letu, k němuž došlo v noci na úterý, si pilot do kokpitu přinesl šálek kávy, již ale rozlil. Horká tekutina natekla do radiostanice. Z ní potom samovolně vyšel signál ohlašující únos letadla a komunikace se zemí přestala fungovat. Káva navíc vyřadila z provozu navigační zařízení.

Následně se posádce podařilo spojit se se zemí jiným způsobem, vzhledem k nefunkční navigaci ale musel stroj přistát v Torontu. Pasažéři se potom jiným letadlem vrátili do Chicaga, odkud se v úterý na druhý pokus dostali do Německa.

Vydáno pod