Policie hledá zloděje, který na Karvinsku přepadl čtyři banky

Karviná – Policie pátrá po muži, který od loňského dubna přepadl na Karvinsku už čtyři peněžní ústavy, celkem ukradl asi 150 tisíc korun. Pracovnicím na přepážkách vyhrožoval pistolí nebo odpálením bomby. První loupež se stala loni v dubnu v Petřvaldu, poslední na Silvestra v Havířově. Policie tyto případy nejdřív vyšetřovala nezávisle, po vyhodnocení kamerových záběrů však kriminalisté zjistili, že loupí jen jeden pachatel.

V souvislosti s loupežemi kriminalisté pátrají po muži vysokém 180 až 185 centimetrů ve věku okolo 50 let. Má plnoštíhlou postavu. Na tvářích neupravené vousy a na očích dioptrické brýle. Ve třech případech měl na hlavě modrou kšiltovou čepici s červeno-bílým nápisem LA. V jednom případě měl na hlavě pletenou čepici zelené barvy, tmavou bundu s pruhy na rukávech a modré rifle. Informace o možném pachateli mohou lidé oznámit na kterémkoliv policejním obvodním oddělením či prostřednictvím linky 158.

Poprvé lupič na začátku dubna přepadl pobočku České spořitelny v Petřvaldě. „Po pracovnici za přepážkou požadoval peníze. Hrozil bombou v případě, že mu nebude vyhověno. Pracovnice banky mu ze strachu peníze vydala,“ popsala mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková s tím, že v tašce měl muž předmět, který bombu připomínal.

Znovu pak loupil v polovině srpna v Karviné a pak o měsíc později v Bohumíně. V těchto případech muž pracovnicím předložil papír s textem. „Napsal, že má bombu a použije ji, když nedostane, co chce,“ řekla Viačková. Při poslední havířovské loupeži zločinec neuspěl. „Pracovnice banky nereagovala, jen muži papír vrátila. On pak odešel,“ dodala mluvčí.